Περίεργες οι επόμενες λίγες ημέρες στις αγορές. Τα κυριότερα σημεία

Κουτσή θα είναι η επερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα (όπως και η επόμενή της), εν όψει αργιών. Στο εξωτερικό, αναμένεται μεταβλητότητα.

Τη Μ. Τετάρτη (1/5, Πρωτομαγιά) και τη Μ. Παρασκευή (3/5), η Λεωφόρος Αθηνών θα παραμείνει κλειστή, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη θα είναι κλειστές οι αγορές μόνο την Πρωτομαγιά(όχι τη Μ. Παρασκευή των Ορθοδόξων), ενώ στις ΗΠΑ τα χρηματιστήρια σε Σικάγο και Νέα Υόρκη θα παραμείνουν σε απρόσκοπτη λειτουργία.

Ως εκ τούτου, και σε συνδυασμό με το καλεντάρι που θα δούμε παρακάτω, αναμένεται αυξημένη νευρικότητα, με γνώμονα της εξ αρχής αμυντική στάση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς πολλοί (κυρίως βραχυπρόθεσμοι) θα σπεύσουν να κλείσουν θέσεις για να ..κοιμούνται ήσυχοι στις ανακοινώσεις των Αμερικανών της Παρασκευής.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης κατοχύρωσε ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 1425 μονάδων και κινείται προς τις 1510 σε ένα πολύμηνο ανοδικό μοτίβο. Ιδανικά, μια επιστροφή στο προαναφερθέν εν είδει επιβεβαίωσης θα ενδυνάμωνε το ανοδικό σενάριο, ωστόσο επειδή ..όλη η αγορά αυτό περιμένει, μπορεί και να επιτεθούμε νωρίτερα.

Σε επίπεδο εταιρικών ανακοινώσεων, έχουμε τη Δευτέρα 29/4 τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (FY23), Τέρνα Ενεργειακή (FY23), ΑΒΑΞ (FY23), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (1Q24), Elastron (FY23), AS Company (FY23), Alpha Real Estate Services (FY23), ΙΛΥΔΑ (ΤΓΣ) και Quality & Reliability (FY23)· την Τρίτη 30/4 τις Piraeus Financial Hold (Q1), Coca-Cola HBC (Q1), Entersoft (Q1), Frigoglass (FY23)· την Τετάρτη 1/5 την NBG (Q1).

Διευκρινίζεται ότι η ερχόμενη δημοπρασία 3μηνου ΕΓΕΔ θα λάβει χώρα στις 30/4 ημέρα Τρίτη (και όχι Τετάρτη, όπως παραδοσιακά συμβαίνει) λόγω της Πρωτομαγιάς. Η προηγούμενη έκδοση έδωσε μικτή απόδοση 3,75%, τη χαμηλότερη των τελευταίων 5 από τον Οκτώβριο 2023 (3,9%, 3,88%, 3,84%, 3,83%, 3,75%), καθώς  πλησιάζουμε στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου της ΕΚΤ, όπου και αναμένεται να αρχίσει η μείωση επιτοκίων, άρα και οι αποδόσεις των ΕΓΕΔ.

Το τρέχον επιτόκιο Refinance βρίσκεται στο 4,5%, με τα Deposit Facility στο 4% και το Marginal Lend. στο 4,75%.

Οι επόμενες δύο δημοπρασίες εξάμηνου και δωδεκάμηνου εντόκου αναμένονται με το ισχυρότερο ενδιαφέρον, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές «θα κλειδώσουν» το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο λίγες ημέρες πριν την (πιθανή) μείωση επιτοκίων της Τράπεζας (29/5-26 εβδ., 5/6-52 εβδ.).

Τo spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού παρέμεινε όλη την εβδομάδα σε ζώνη υπερπολυετών χαμηλών πέριξ των 100 μ.β.

Ενδεικτικά, οι αποδόσεις στη λήξη των βασικών ΟΕΔ: 2,9% ωρίμανσης 2/26, 3,14% ωρίμανσης 3/29, 3,6% ωρίμανσης 6/34, 4% ωρίμανσης 1/42 και 3,99% ωρίμανσης 1/52.

Στο εξωτερικό, η επερχόμενη εβδομάδα είναι γεμάτη από ανακοινώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την επενδυτική ψυχολογία.

Θα αφήσουμε στην άκρη τη βαρύνουσας σημασίας συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (1/5, κλειστή η Λεωφ. Αθηνών), καθώς η απόφαση για την (μη) παρέμβαση στα επιτόκια είναι λίγο-πολύ ειλημμένη.

Το Σικάγο έχει δώσει μηδενική πιθανότητα να γίνει κάποιου είδους μείωση, ενώ και μια ματιά στα μακροοικονομικά δεδομένα, κυρίως στον πληθωρισμό (3,5% ΥοΥ) και στην αγορά εργασίας (3,8% ανεργία) δικαιολογεί τα παραπάνω.

Βεβαίως, κρίσιμο παραμένει το λεκτικό του Προέδρου, ώστε να αποσαφηνιστεί το μέγεθος της απόκλισης των αποφάσεων από τις προ μηνών δεσμεύσεις, καθώς και το τί αναμένεται από εδώ και πέρα με έμφαση τις προσδοκίες των αξιωματούχων.

Κι όμως, πέρα από τη συνεδρίαση της Fed, αναμένουμε μια παλέτα ανακοινώσεων, κυρίως την Πέμπτη 2/5 και Παρασκευή 3/5.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή (15:30) τα βλέμματα στρέφονται στα NFPs. Υπενθυμίζοντας ότι τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ προσέθεσαν 303Κ νέες θέσεις (αντί 200Κ αναμεν.), η επικείμενη ανακοίνωση στοχεύει σε μια αύξηση 210Κ, με την εγχώρια αγορά να παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, περιορίζοντας και τις ελπίδες για αποσυμφόρηση.

Παράλληλα, θα ανακοινωθεί και το δελτίο αγοράς εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να αναμένεται αμετάβλητο στο 3,8% (το ιστορικό χαμηλό ήταν 3,4% τον Απρ.2023).

Τέλος, έχουμε ISM PMI surveys Απριλίου, JOLTs job openings, employment cost index and productivity α’ τριμήνου, δείκτη τιμών κατοικίας Case-Shiller, και ADP Employment Change, παραγγελίες εργοστασίων (factory orders).

Στα εταιρικά, πληθώρα οικονομικών αποτελεσμάτων θα δώσει ιδιαίτερο τόνο στη Wall Street. Μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών, θα δούμε Amazon, Eli Lilly, Coca-Cola, McDonald’s, Mastercard, Qualcomm, Pfizer, ADP, Apple, ConocoPhillips, Amgen, Booking, and Cigna.

Κλείνοντας, στην Ευρώπη αναμένονται ανακοινώσεις πληθωρισμού για Ευρωζώνη, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ιταλία, καθώς και ΑΕΠ α’ τριμήνου για Ευρωζώνη, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο