Ποιες είναι οι χρηματιστηριακές προσδοκίες για τον Ιανουάριο

Η Αλεξάνδρα Τόμπρα (Οικονομικός Ταχυδρόμος) φιλοξενεί ειδικούς του χώρου

[..] Οι πιθανότητες ανοδικής συνέχισης στο ελληνικό Χρηματιστήριο για τον πρώτο μήνα του 2024 παραμένουν υψηλές.

Η δικαιολογητική βάση εδράζεται αφενός επί των -πλειόνων- παραγόντων, οι οποίοι αναγνωρίζονται ως βαρύνουσας σημασίας και έχουν αποτυπωθεί γλαφυρά στις δικαιολογητικές εκθέσεις των Οίκων αξιολόγησης που μας έδωσαν πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα˙ αφετέρου επί της συμπεριφοράς των επενδυτών στο ελληνικό ταμπλό, η οποία παραμένει αξιοπρεπέστατη παρά τα κέρδη του 2023.

Βραχυπρόθεσμα η πρόκληση εξειδικεύεται στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη συν αυτώ απευκταία κλιμάκωση που θα επέφερε αποσταθεροποίηση της εκείθεν κατάστασης. Κάτι που εμποδίζει τις διεθνείς αγορές να προσπελάσουν τα -ούτως ή άλλως πρόσφατα επιτευχθέντα- ιστορικά υψηλά (S&P 500, Nasdaq Comp., Dow Jones 30, Eurostoxx 50, Nikkei 225 κ.α.).

Στο ταμπλό μας, από τις πρώτες κιόλας ημέρες έχει διαφανεί μια κρίσιμη ανθεκτικότητα, που ενδυναμώνει το θετικό σενάριο.

Και δεν ισχύει μόνη η παρατήρηση των εβδομαδιαίων κερδών πέριξ του 2%, αλλά κυρίως η υπεραπόδοση έναντι όλων των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως, οι οποίοι, μάλιστα, καταγράφουν απώλειες από 0,5% για τον DAX έως και 4% για τον Nasdaq.

Προφανώς, μια εκτεταμένη αυτονόμηση δεν είναι δυνατή. Αν η επενδυτική ανησυχία συνεχιστεί σε βαθμό που να μετατρέψει την τάση σε πτωτική διεθνώς, ίσως εμφανιστούν κλυδωνισμοί και στην εγχώρια αγορά.

Η ποιότητα της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας καθημερινά είναι αξιομνημόνευτη, ενώ παράλληλα, αποτυπώνεται μια διάχυση σε τίτλους, χαρακτηριστικό μιας υγιούς ανοδικής τάσης.

Κλαδικά συνεχίζεται η υπεροχή των «πρωταγωνιστών» (τραπεζικού, πληροφορικής, ενέργειας/ΑΠΕ και κατασκευών/υποδομών), κάτι που προσθέτει αξία στη συνολικά καλή εικόνα.

Διαγραμματικά, τα άμεσα αντανακλαστικά των αγοραστών στη ζώνη των 1300 μονάδων κρίνονται σημαντικά για δύο λόγους: αφενός επιβεβαιώθηκε το θετικό momentum στη Λεωφόρο Αθηνών, αφετέρου εδόθη καθαρό σημείο εξόδου (κάτω από εκεί) σε βραχυπρόθεσμες θέσεις χάρη στο μειωμένο ρίσκο, αυξάνοντας έτσι την επενδυτική αυτοπεποίθηση όσων ποντάρουν σε ένα January effect. [..]

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο