Στην τελική ευθεία για την ετυμηγορία του Standard & Poors

Παρά τις αντιξοότητες σε διεθνές επίπεδο, θα συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε την ιστορικής σημασίας ευκταία ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Από μόνη της, η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει κάτι, καθώς αφορά σε τεχνικού χαρακτήρα αναγκαιότητα των θεσμικών χαρτοφυλακίων να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα (και αργότερα να αναδιαρθρώνουν κατά το δοκούν).

Υπενθυμίζοντας ότι αφενός έχουμε πάρει επίσημα το πράσινο φως από τον ένα επιλέξιμο οίκο (DBRS) και πολύ καλές κριτικές από τον δεύτερο (Moody’s) μετά και τη διπλή αναβάθμιση. Αφετέρου, η 12μηνη ανοδική κίνηση (με τα άκρα του ΓΔ 800-1350 μονάδες) στέκει η απόδειξη της σημαντικότητας μιας τέτοιας έκβασης, καθώς η αγορά έσπευσε να τιμολογήσει θετικά και να τοποθετηθεί για το μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Η επενδυτική βαθμίδα, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα άνοδος τιμών. Η άνοδος αναμένεται λόγω των αισιόδοξων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν εξαρχής στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή αναβάθμισή μας, και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς δεν έχει μεταβληθεί κάποιος σημαντικός εγχώριος παράγοντας, τουναντίον. Ώστε και στο πέρασμα των μηνών, θα συνεχίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον, μέχρι νεοτέρας.

Περνώντας σε πιο βραχυπρόθεσμη ανάλυση, έχουμε ξαναπεί ότι ο ΓΔ έχει βρεθεί σε αρνητικό έδαφος μετά την απώλεια των 1220 μονάδων, ενώ και η αναχαίτιση -με πανηγυρικό τρόπο- της ανόδου στην περιοχή των 1210 την Πέμπτη επιβεβαίωσε την ισχύ των ευρημάτων.

Για τη συνέχεια, μια κατοχύρωση των 1210 μάς βάζει και πάλι σε τροχιά ανόδου, και μάλιστα με μεγάλη ένταση ακριβώς εξαιτίας του false. Ο πρώτος στόχος φαίνεται στις 1260, κάτι που εξαρτάται από τα άμεσα αντανακλαστικά των αγοραστών.

Αγοραστές οι οποίοι καλούνται να αψηφήσουν τη διστακτικότητα της περιόδου, η οποία προέρχεται από τη συνεχιζόμενη γεωστρατηγική κρίση στη Μ. Ανατολή. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν έχει τιμολογηθεί ακριβά από τις αγορές, με την επιχειρηματολογία να εδράζεται στη βεβαιότητα κατάρρευσής τους, εάν όντως υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να κλιμακωθεί.

Κατά τα λοιπά, η έλλειψη κατεύθυνσης σε Wall Street και ευρωαγορές δεν βοηθάει στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και για εμάς, που σε άλλη περίπτωση θα πετούσαμε κάπου στις 1450 μονάδες του Δείκτη.

Τέλος, κρίσιμη θεωρείται η περίοδος καθώς ξεκίνησε ο χορός των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου για τη Νέα Υόρκη. Ο χορός ξεκίνησε με τράπεζες (Citi, JPMorgan, Wells Fargo) και συνεχίζεται με Tesla, Netflix, Bank of America, American Express, Goldman Sachs, AT&T, Philip Morris, Charles Schwab ,P&G, Abbott, J&J, Lockheed.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο