Σύγκριση ΑΛΦΑ-ΕΥΡΩΒ. Η ΕΥΡΩΒ είναι πιο πιεσμένη

Δύο μετοχές με παρεμφερή χαρακτηριστικά τόσο ως προς τον κλάδο, όσο και ως προς τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, η ΕΥΡΩΒ φαίνεται να είναι πιο «φθηνή».

Η παρούσα συγκυρία θέλει όλον τον τραπεζικό κλάδο να κινείται ισχυρά συσχετισμένα.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι 2 εξεταζόμενες μετοχές είχαν μείνει εντός στενού εύρους συσσώρευσης.

Η εν λόγω ζώνη τιμών διεσπάσθη πτωτικά στο sell off της Δευτέρας, με μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα και για τις δύο μετοχές.

Ώστε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα ευρήματα.

Τεχνικά, οι πρώτες στηρίξεις τοποθετήθηκαν πέριξ του -6%, κατ’ αντιστοιχία με το εύρος τιμών εντός της απερχόμενης συσσώρευσης.

Κι όμως, μόνο η ΕΥΡΩΒ έπιασε τον στόχο, και στο διάγραμμα φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά στην πτώση.

Η μεν ΑΛΦΑ έχει χάσει μόλις 1,2% από το σημείο καθοδικής διαφυγής (και μάλιστα μετά από ανοδική αντίδραση), η δε ΕΥΡΩΒ πιέστηκε μονοκόμματα μέχρι το -5,9%.

Η μια πλευρά του νομίσματος είναι ότι οι μετοχές δεν έχουν λόγο να αποκλίνουν τόσο πολύ σε σχετικούς όρους, ώστε να ..τα βρουν κάπου στη μέση. Είτε η ΕΥΡΩΒ να τρέξει ανοδικά, ή η ΑΛΦΑ να συνεχίσει έντονα πτωτικά, ή κάτι ενδιάμεσο.

Η άλλη πλευρά είναι ότι η αγορά προεξοφλεί ότι η ΑΛΦΑ θα βγάλει καλύτερες άμυνες (ήδη έβγαλε), και θεωρείται πιο «ασφαλές» καταφύγιο από την ΕΥΡΩΒ.

Αν κάποιος πιστεύει στο πρώτο σενάριο, μπορεί να σορτάρει την ΑΛΦΑ και να αγοράσει την ίδια αξία σε ΕΥΡΩΒ ταυτόχρονα, χωρίς να βγαίνει εκτεθειμένος στην πορεία τους, καθώς «κλειδώνει» τη μεταξύ τους διαφορά. Προσοχή, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο η σχετική διαφορά, ενώ και στην περίπτωση ανοδικής συνέχισης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη για περιθώριο ασφάλισης για τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο