Συναγερμός στη Λεωφόρο Αθηνών. Ποια είναι η εικόνα του Γενικού Δείκτη

3η συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη και η ανησυχία για βαθύτερη διόρθωση εντάθηκε. Οι βραχυπρόθεσμοι ήδη πήδηξαν από το τρένο.

Με μια κακή συνεδρίαση στο τέλος της εβδομάδας, ήρθε η μόλις 4η πτωτική εβδομάδα στις τελευταίες 45 που έχει κάποια αξία.

Υπενθυμίζουμε ότι γράψαμε συνολικά την 13η πτωτική στο εξεταζόμενο διάστημα, πλην όμως οι 9 δεν είχαν ιδιαίτερη αξία, καθώς αφενός είχαν πολύ μίκρές απώλειες εν μέσω πελώριας ανοδικής τάσης (-0,88%, -1,49%, -0,45%, -0,12%, -0,25%, -0,69%, -0,02%, -0,40% και -1,08%), αφετέρου δεν είδαν καν χαμηλότερα από την προηγούμενή τους εβδομάδα.

Κι όμως, η εβδομάδα έκλεισε σε κρισιμα επίπεδα που δοκιμάστηκαν και προ ημερών, όταν ο Δείκτης είχε δει ενδοσυνεδριακά -3,10% και είχε μαζευτεί στο τέλος, σώζωντας τα χειρότερα.

Ήταν τότε που ο Fitch «τόλμησε» να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ.

Το επίπεδο έχει μεγάλη σημασία, όπως φαίνεται και στο γράφημα, καθώς συνιστά παράλληλα και στήριξη στο μεσοπρόθεσμο momentum.

Και το 1264 χάσκει, το οποίο πιθανόν να έρθει με συνοπτικές διαδικασίες αν δεν βγουν αντανακλαστικά αγοραστών.

Κι όλα αυτά, σε μια δύσκολη συγκυρία καθώς παίζεται το σενάριο η αγορά να ξεθύμανε από την προεξόφληση για την επενδυτική βαθμίδα, και να βρέθηκε αφορμή να διορθώσει σημαντικά. Τουλάχιστον για λίγες ακόμα ημέρες.

Συν αυτώ, χάθηκε το ενδιαφέρον για την ΠΕΙΡ που πήρε τη θέση της ΤΕΝΕΡΓ στον MSCI, με τη δεύτερη να έχασε όλο της το ανοδικό μοτίβο κλείνοντας άτσαλα κάτω από τα 17€.

Η αντίσταση που θα απορροφήσει την ενδεχόμενη ανοδική προσπάθεια είναι το 1324, όπου και θα αξιολογηθούν οι προθέσεις των πωλητών.

Με άλλα λόγια, έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό νούμερο, στη ζώνη 1320-1325, που όσο ο Δείκτης παραμένει από κάτω, οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι.

Υπενθυμίζουμε ότι η εβδομάδα που μας έρχεται είναι κουτσή, εν όψει της επίσημης αργίας του Δεκαπενταύγουστου.

Κι ενώ παραδοσιακά, η συναλλακτική δραστηριότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον φθίνουν, σημειώνουμε ότι τα στοιχήματα για τις αξιολογήσεις του Σεπτεμβρίου (DBRS και Moody’s) είναι ακόμα ανοιχτά.

Εξάλλου, κάπου πρέπει να πάνε και όλα αυτά τα χαρτιά που συσσωρεύονται στην ΠΕΙΡ για τις εισροές μέχρι την 31η Αυγούστου.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο