Τα τραπεζόχαρτα χαρίζουν λεφτά. ΕΤΕ εναντίον ΑΛΦΑ
- 8 Μαΐου, 2024
- Posted by: Συμεών Μαυρουδής
- Category: Οικονομικός Τύπος
Τα τραπεζόχαρτα χαρίζουν λεφτά. ΕΤΕ εναντίον ΑΛΦΑ
Συνεχίζεται αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο. Δεν έχουν όμως όλες οι μετοχές το ίδιο μοτίβο.
Η καλύτερη όλων είναι η ΕΤΕ, με κλείσιμο στα 7,81 ευρώ. Έχει να δει τέτοια (αναπροσαρμ.) τιμή από τα τέλη του 2016. Υπενθυμίζουμε ότι το πανηγυρικού χαρακτήρα placement εντός Νοεμβρίου 2023 έλαβε χώρα στα 5,3 ευρώ, με τη μετοχή να κερδίζει 47% από τότε, ενώ στη διετία γράφει +140%.
Στα εταιρικά, αφενός παραμένουμε ..στο ακουστικό για το υπόλοιπο ποσοστό του ΤΧΣ, ένα σημείο που ενδέχεται να της δίνει και αυτό το πλεονέκτημα. Αφετέρου, σημείωσε ισχυρές επιδόσεις και για το α’ τρίμηνο του 2024, δικαιολογώντας και την έντονα ανοδική της τάση.
Διαγραμαμτικά, κινείται προς τα 8,20 με στήριξη τα 7,55.

Η ΑΛΦΑ ταλαιπωρήθηκε το τελευταίο διάστημα, καθώς υπολείπεται ακόμα από τις πρόσφατες κορυφές κατά 11,4%. Μάλιστα, τα 1,8 ευρώ που αφορούν στα υψηλά περιόδου δεν είναι καν υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα (περ. 1,9). Για να καταλάβουμε πόσο «πίσω» έχει μείνει σε σχέση με την ΕΤΕ, τα αντίστοιχα επίπεδα των 7,81 ευρώ της ΕΤΕ είναι τα 2,8 ευρώ της ΑΛΦΑ. Στη διετία, κερδίζει «μόλις» 55%.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η ΑΛΦΑ «χρωστάει» μια επιθετική κίνηση ώστε να ακολουθήσει την πρωταγωνίστρια ΕΤΕ. Τουναντίον, θεωρούμε ότι μια τέτοια εξόφθαλμη υποαπόδοση οφείλεται σε έναν ή περισσότερους λόγους, ώστε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη μεταξύ τους σύγκριση.
Διαγραμματικά, φαίνεται ξεκάθαρα η κακή της εικόνα σε σχέση με την ΕΤΕ, καθώς έχει εγκλωβιστεί σε πλαγιοπτωτικό μοτίβο. Χρειάζεται κατοχύρωση των 1,68 για να μπορέσει να ξαναμπεί σε ανοδικό τέμπο (που θα ακολουθήσουμε), με τον τελικό αποδέκτη τα 2,10 και πρώτη στάση τα 1,85.

Τέλος, να τονιστεί ότι η καλύτερη στρατηγική για κάποιον που θέλει έκθεση στον τραπεζικό κλάδο (κατά το μέρος του χαρτοφυλακίου που του ταιριάζει στο προφίλ του) είναι να έχει διασπορά και όχι προτίμηση σε μία μόνο. Ακόμα κι αν αυτή είναι η κερδισμένη, τελικά.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!
Πατήστε ΕΔΩ
Άλλες δημοσιεύσεις:
- Mikrometoxos (Video)-Σ. Μαυρουδής & K. Γκουγκάκης-12 Ιουνίου 2026
MARKET UPDATE: TΡΑΠΕΖΕΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ AUTOHELLAS – ALLWYN – AΔΜΗΕ – WALL STREET - Εβδομαδιαίο Σχόλιο 15 Ιουνίου 2026
Υψηλά 16,5 ετών. - Σχόλιο στη Ναυτεμπορική TV (Σ. Μαυρουδής-M. Σμιλίδου)-10 Ιουνίου 2026
Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες με επιλεκτική στάση. - Η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ο βασικός μοχλός των αποτιμήσεων στις παγκόσμιες αγορές
Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, παρά τα υψηλά επιτόκια, τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. - Εβδομαδιαίο Σχόλιο 08 Ιουνίου 2026
Εβδομάδα ΙΡΟ στις ΗΠΑ.

