Θετικές οι προσδοκίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Περιμένουμε «άδεια» από τη Fed

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Ομοσποδνιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι επενδυτές εστιάζουν στην επικείμενη απόφαση σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Το Σιγάκο δίνει πάνω από 98% πιθανότητα να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Και δικαιολογημένα, καθώς όλα τα μακροοικονομικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι η Fed δεν έχει λόγο να τα αυξήσει, ενώ ακόμα είναι νωρίς για να αρχίσει να τα μειώνει.

Κάτι τέτοιο, εξάλλου, θα απαιτούσε προειδοποιήσεις εκ μέρους των αξιωματούχων. Εξάλλου, φαντάζει αδύνατο να προβεί η Τράπεζα σε τέτοιου είδους άτσαλες ενέργειες.

Κρίσιμο είναι και το λεκτικό του Powell που θα συνοδεύσει την απόφαση, με τους αναλυτές να περιμένουν με αγωνία οποιαδήποτε αναφορά σε «αναθεώρηση πολιτικής», ή «μερική ικανοποίηση» από το τρέχον πρόγραμμα σύσφιξης, ή κάτι αντίστοιχο.

Στο σενάριο που κάτι τέτοιο ειπωθεί ή εννοηθεί, η αγορά θα το ..μυρίσει, και θα δούμε άμεσα νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street.

Εξάλλου, όλα δείχνουν ότι εκεί οδηγούμεθα, με τον S&P500 να έχει σκαρφαλώσει σε απόσταση 4% από τα ιστορικά υψηλά, χωρίς καν να έχει αλλάξει κάτι εκ μέρους της Fed.

Προεξοφλητικά, δηλαδή..

Και επιστρέφοντας στην Αθήνα, μια τέτοια έκβαση θα εκτόξευε τις τιμές των μετοχών μας.

Είναι φανερό ότι οι εγχώριοι παράγοντες είναι υπέρ της ανόδου (αναμενόμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης, σταθερό πολιτικό σύστημα, δημοσιονομική πειθαρχία, μειούμενο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ, ισχυρό τραπεζικό σύστημα, επενδυτική βαθμίδα, κ.λπ).

Ακόμα καλύτερα, δεν διαφαίνεται κάποιος επιβαρυντικός παράγοντας, ώστε το «σήμα» να δοθεί από τη διεθνή επενδυτική σκηνή.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο