Τί περιμένει το ελληνικό Χρηματιστήριο από το 2024

[..] το 2024 αναμένεται ένα ισχυρό έτος από πλευράς αποδόσεων, με τα ασφάλιστρα κινδύνου να μειώνονται σταδιακά [..]

Η επιχειρηματική βάση εδράζεται επί του συνόλου των μεταβλητών που έχουμε στα χέρια μας, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Όσον αφορά στο εγχώριο, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα γόνιμες ώστε το Χρηματιστήριο να συνεχίσει την ανοδική του τάση.

Κι αυτό, διότι η συνολική εικόνα είναι άριστη, κάτι που ούτως ή άλλως αποτύπωσαν γλαφυρά οι Οίκοι Αξιολόγησης στις εκθέσεις που συνόδευσαν τις αποφάσεις για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: απομείωση (και πιθανότητα περαιτέρω απομείωσης) του κρατικού χρέους προς ΑΕΠ˙ πολιτική σταθερότητα μετά και την ευρεία επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές του καλοκαιριού˙ δημοσιονομική πειθαρχία, με πόντους και από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ στους δημοσιονομικούς κανόνες˙ θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα, με διθυραμβικά σχόλια από τους Οίκους και τους αναλυτές˙ ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα από πληθώρα εισηγμένων, με τη συν αυτώ ανοδική πορεία των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο˙ κ.α.

Υπενθυμίζουμε ότι 4 στους 5 επιλέξιμους Οίκους (S&P, Fitch, Scope Ratings και DBRS) έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην αναμενόμενη εισροή θεσμικών κεφαλαίων στη χρηματαγορά μας.

Στα διεθνή, ο άξονας περιστροφής παραμένει η νομισματική πολιτική της Fed (κυρίως) και της ΕΚΤ. Ως γνωστόν, ένας κύκλος επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων φαίνεται να φθάνει στο τέλος του, καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα δικαιολογούν κάτι τέτοιο, αλλά και ο ίδιος ο Powell αναφέρθηκε σε πιθανή απομείωση κατά 75 μ.β. εντός του 2024 (8 αξιωματούχοι διατείνονται ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις).

Δεν πρέπει να αμελείται, εξάλλου, το γεγονός, ότι η Wall Street κλείνει το έτος στα ιστορικά της υψηλά. Οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα όλο το έτος, και κατάφεραν να απορροφήσουν όλες τις αναταράξεις, αφήνοντας υποννοούμενα για επιπλέον κέρδη.

Τέλος, τα παραπάνω ευρήματα ενδυναμώθηκαν από τη συμπεριφορά στην αγορά ομολόγων. Τα κρατικά των μεγαλύτερων οικονομιών κέρδισαν τουλάχιστον 25% στην τιμή τους το τελευταίο δίμηνο (αντίστοιχα έχασαν από την απόδοση στη λήξη), υποστηριζόμενα από μια προεξοφλητική δυναμική για το μεσοπρόθεσμο. Ειδικότερα για το δικό μας spread, πτωτικό όλο το έτος και πλέον σε ζώνη υπερπολυετών χαμηλών κάτω από 110 μ.β. και το 10ετές μας λίγο πάνω από την απόδοση του 3,1%.

Στον αντίποδα, παραμένουμε ανασφαλείς αφενός για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται περαιτέρω κλιμάκωση˙ αφετέρου για την κλιματική επιβάρυνση, με προεκτάσεις στην επιβάρυνση που θα δεχθεί το παγκόσμιο εμπόριο (βλ. διώρυγα Σουέζ).

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο