To Χρηματιστήριο Αθηνών «άκουσε» τον Powell

Στον απόηχο των δηλώσεων του Προέδρου της Fed, το ταμπλό επιτέλους ξύπνησε. Η μάχη για έναν νέο μεσοπρόθεσμο ανοδικό κύμα άρχισε

Οι αγοραστές καλούνται να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς εδόθη από τη Fed ένα πρώιμο νεύμα για -εν καιρώ- εξομάλυνση.

Κι αυτό διότι οι αξιωματούχοι της Fed ομόφωνα αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς στο ύψος του 5,25%-5,5%.

Από μόνο του, κάτι τέτοιο δεν αρκεί. Αναγνωρίζοντας όμως ότι αφενός πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση που δίνει τέτοιο αποτέλεσμα, αφετέρου τα ανοιχτά ενδεχόμενα έχουν προεξοφλητικό χαρακτήρα, οφείλουμε να αξιολογήσουμε ικανοποιητικά την έκβαση.

Το καίριο σημείο της ανάλυσης, όμως, αφορά στο λεκτικό του Προέδρου, το οποίο εν ολίγοις ήταν ίσως το πιο ουδέτερο των τελευταίων πολλών μηνών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο για την κατ’ ελάχιστον- σταθεροποίηση της κατάστασης.

Προφανώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Powell, έως και επικίνδυνο, να προέβλεπε κάτι συγκεκριμένο, εξάλλου δεν είναι αυτό το ζήτημα. Όμως, εμφανίστηκε μετριοπαθής στα λεγόμενά του.

Στη δύσκολη εξίσωση που βιώνουν οι ΗΠΑ (αλλά και οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες), τα μακροοικονομικά των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν χθες ήρθαν να προσθέσουν στο θετικό σενάριο άμβλυνσης των επιτοκιακών επιθέσεων και απομάκρυνσης από υφεσιακό περιβάλλον (ADP +113Κ αντί +150Κ που αναμενόταν, ISM manufctr 2,3 μονάδες και JOLTS +53κ στα 9,553Μ αντί 9,4Μ).

Τούτο δε είναι αληθές υπό το πρίσμα της κρισιμότητας της αγοράς εργασίας στο κάδρο της ομαλοποίησης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς μια τόσο ισχυρή αγορά εργασίας εμποδίζει την άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ παράλληλα δεν αφήνει χώρο για επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης.

Σε κάθε περίπτωση, η διστακτικότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες παραμένει, έχοντας κατά νου τόσο την εν εξελίξει γεωστρατηγική κρίση στη Γάζα όσο και την παρατεταμένη ανισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Επί αυτού, διαφαίνεται και η ενδυνάμωση ή/και εμφάνιση νέων δυνάμεων στην Ασία, όπως Ινδία, Βιετνάμ κ.α. που τραβούν τα επενδυτικά βλέμματα έχοντας το momentum με το μέρος τους.

Επιστρέφοντας στα της απόφασης της Fed, είδαμε πώς αντέδρασε τόσο η Wall Street την ίδια ημέρα, όσο και οι ευρωαγορές (και η Αθήνα) αλλά και ο Άγγλος FTSE100, λογίζοντας ότι η BoE θα ακολουθήσει παρόμοιο βήμα.

Το δικό μας Χρηματιστήριο, με αφορμή τα παραπάνω, φαίνεται να ξεκόλλησε από τη ..λάσπη των τελευταίων ημερών. Σήκωσε αισθητά τζίρο και κατάφερε εν πρώτοις να κατοχυρώσει το ψυχολογικής σημασίας επίπεδο των 1200 σε Γενικό Δείκτη.

Παράλληλα, φαίνεται να ξεκαθαρίζει η αποσυσχέτιση ΓΔ-ΔΤΡ, όπως έχουμε αναφέρει. Ο ΔΤΡ είναι ανοδικός, ο ΓΔ βρέθηκε εκτός τάσης, άρα κάποιος από τους δυο θα έπρεπε να ..έχει δίκιο. Προσώρας, δικαιώνεται ο Τραπεζικός.

Τέλος, για άλλη μια φορά, μπήκαν μπροστάρηδες οι μετοχές που συχνά αναφέρουμε στον μικρομέτοχο ως «νικητές», ώστε να γίνεται όλο και πιο εύκολο για κάποιον που θέλει να (επανα)τοποθετηθεί και επιλέξει πού θα το κάνει.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο