Το spread του ελληνικού ομολόγου και πάλι σε υπερπολυετή χαμηλά επίπεδα

Παραδοσιακά, σε περιβάλλον μεταβαλλόμενων επιτοκίων όπως το υφιστάμενο, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια έχουν την τιμητική τους

Μια σειρά γεγονότων και καταστάσεων τους τελευταίους πολλούς μήνες έχει οδηγήσει το spread να χάσει πάνω από το 50% της τιμής του.

Και δεδομένης της σχετικά σταθερής πορείας του ενός σκέλους, ήτοι της απόδοσης του γερμανικού δεκαετούς (bund), η εξαιρετική απομείωση οφείλεται κυρίως στην πορεία του δικού μας.

Σε κάθε περίπτωση, μια τόσο χαμηλή διαφορά (και διαρκώς μειούμενη), υποδεικνύει μια σαφέστατη μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος προς τους ελληνικούς τίτλους.

Εξάλλου, έχουμε αναφερθεί πολλάκις στην ιστορικής σημασίας συνθήκη (επ)ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, και τουλάχιστον για το χρέος στη δευτερογενή αγορά δίνει βαθιές ανάσες.

Συν αυτώ, προεξοφλεί ότι το κόστος δανεισμού στο μεσοπρόθεσμο θα μειωθεί, μοιραία συσχετισμένο με τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ.

Να υπενθυμίσουμε, δε, ότι το ίδιο μέγεθος είχε εκτοξευτεί στις εξωπραγματικές 3400 μ.β. (Δ 34%) στη δύσκολη περίοδο του 2012, με τα γραφήματα να επεξηγούν τα πάντα με σαφήνεια.

Η συσχέτιση του spread με τη μετοχική αγορά είναι ασθενής, καθώς δεν επεξηγείται επαρκώς μια άνοδος του εκάστοτε Χρηματιστηρίου από την αντίστροφη πορεία των spread.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι υποδηλώνει μια εξομάλυνση επενδυτικών κινδύνων, που κατ’ επέκταση θα οδηγήσει σε άνοδο μετοχών υπό προϋποθέσεις.

Έτι περαιτέρω, βοηθά τα μάλα στην ψυχολογία των εμπλεκομένων, καθώς αποτελεί προσδιοριστικό παράγοντα (ή ανασταλτικό) για επενδυτικές αποφάσεις θεσμικού χαρακτήρα, και σίγουρα σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ό, τι χρειάζεται, δηλαδή, και το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο