Το spread βρίσκεται σε ζώνη ιστορικών χαμηλών

Και κρίνοντας από την πορεία των τελευταίων πολλών μηνών, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε ότι η Ελλάς αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Με τις καλύτερες προοπτικές κλείνει το 2023, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι εξελίξεις σχετικά με τις νομισματικές πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών φαίνεται να δίνουν νέο αέρα στις ήδη ισχυρές αγορές μετοχών.

Και καθώς τα μακροοικονομικά των μεγάλων οικονομιών φαίνεται να εξομαλύνονται, κυρίως ως προς τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας, τα ασφάλιστρα κινδύνου βαίνουν μειούμενα.

Συν αυτώ, η προεξοφλητική συμπεριφορά των τελευταίων εβδομάδων σε μετοχές και ομόλογα επιβεβαιώνει τα ευρήματα. Περί αυτού, o εμβληματικός Dow Jones 30 γράφει νέα ιστορικά υψηλά˙ ο S&P500 και ο ΝΙΚΚΕΙ225 απέχουν μιαν ανάσα από τα αντίστοιχα δικά τους˙ ο SENSEX καταγράφει από τον Σεπτέμβριο με μανία νέες κορυφές.

Κι όσον αφορά στα ομόλογα, τα δικά μας έχουν γίνει ..ανάρπαστα, με την απόδοση του 10ετούς αναφοράς λίγο πάνω από το 3%, ενώ και το spread βρίσκεται σε ζώνη ιστορικών χαμηλών πέριξ των 110 μ.β. Και κρίνοντας από την πορεία των τελευταίων πολλών μηνών, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε ότι η Ελλάς αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.(Οκτ. 2022 στις 286 μ.β.,  Οκτ. 2023 στις 157 μ.β.)

Στη Λεωφόρο Αθηνών κινούμαστε ράθυμα το τελευταίο διάστημα, πλην όμως οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Σε αυτό συνεπικουρούν διάφορες μεταβλητές όπως οι υψηλότεροι του μέσου όρου της Ευρωζώνης αναμενόμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης, η πτωτική τάση του κρατικού χρέους προς ΑΕΠ, η πολιτική σταθερότητα, η δημοσιονομική πειθαρχία, το ισχυρό/θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα κ.α. Κάτι που γλαφυρά αποτυπώθηκε στις εκθέσεις των επιλέξιμων Οίκων αξιολόγησης που μας έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο