Χ.Α: Οριακές εβδομαδιαίες απώλειες εν μέσω μιας παρατεταμένης ανοδικής τάσης

Το Χρηματιστήριο διανύει την ίσως πιο ανθεκτική, παρατεταμένη ανοδική τάση.

Και δεν είναι μόνο οι θετικές αποδόσεις που είναι αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακές:

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 59% τις τελευταίες 52 εβδομάδες, (60% ο FTSE25 και 113% ο ΔΤΡ), την ίδια ώρα που ο 500άρης S&P βλέπει +12% στο εξεταζόμενο διάστημα, ο 100άρης Nasdaq +18%, o 40άρης DAX +24%.

Είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίον κινείται το ΧΑ, τόσο βάσει των ποιοτικών χαρκατηριστικών (διάχυση, αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, ανθεκτικότητα σε πτωτικά σκέλη) όσο και της ίδιας της εξάπλωσης της τάσης:

Στα στατιστικά, από τις 10 πτωτικές εβδομάδες στις τελευταίες 43, μόνο δύο είναι άξιες λόγου, καθώς οι δύο “κακές” εβδομάδες είδαν απώλειες -5,24% και -3,41%.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες των υπολοίπων 7 πτωτικών είναι σωρευτικά ..-6,54% (-0,88%, -1,49%, -0,45%, -2,36%, -0,25%, -0,69%, -0,02% και 0,40% η τελευταία). Οι 7 εκ των οποίων έχουν έως και 40% χαμηλότερο τζίρο του μεσοσταθμικού.

Στο 9μηνο, τουλάχιστον 60 μετοχές έχουν δει νέα υψηλά 52 εβδομάδων, με πολλές εξ αυτών σε νέα ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλα (βλ. ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΟΕΛ, ΜΟΗ, CENER, ΕΠΣΙΛ, ΠΡΟΦ, ΙΝΤΕΚ, κ.α.).

Συν αυτώ, παρατηρήθηκαν διάφορα γεγονότα όλο αυτό το διάστημα, που δικαιολογούν αφενός την έως τώρα άνοδο, αφετέρου και τη συνέχιση αυτής στο μεσοπρόθεσμο.

Αρχίζοντας από την -προεξοφλημένη- ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την επιτευχθείσα πολιτική σταθερότητα, μια κυβέρνηση που δείχνει να «αρέσει» στις αγορές και τους επενδυτικούς κύκλους εντόςκαι εκτός χώρας, μια ΕΚΤ που δείχνει να έχει αποκτήσει έλεγχο στο πολύ σοβαρό ζήτημα των πληθωριστικών πιέσεων, οι ΗΠΑ να απομακρύνονται από τον κίνδυνο ύφεσης, παράλληλα με μια αχτίδα έναρξης μείωσης επιτοκίων σε βάθος 12μήνου, κ.α.

Ήρθαν με τη σειρά τους αρκετά από τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων να σφραγίσουν την καλή πορεία της οικονομίας, ενώ και τα προ ωρών ανακοινωθέντα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών μας επιβεβαίωσαν ότι ο κίνδυνος αυτός έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πραγματικά, κάποιος πρέπει να έχει πολύ φαντασία για να βρει έναν λόγο να λυγίσει αυτή η τάση. Και δεν αναφερόμεθα σε διορθωτικά κομμάτια, διότι αυτά απλά θα δώσουν ευκαιρία επανατοποθετησης. Που μέχρι στιγμής, είδαμε μόλις 2 αξιόλογα στα 43. Πολύ κακό στατιστικό για τις αρκούδες.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο