Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναθεωρημένοι στόχοι για το α’ εξάμηνο 2024. Οι μετοχές που κερδίζουν

Η εικόνα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών παραμένει καλή για τον πρώτο μήνα του 2024. Και το ανοδικό σενάριο επικρατεί.

Το απερχόμενο 2023 μάς άφησε μια βαριά παρακαταθήκη.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν η κορωνίδα των εσωτερικών θεμάτων που απασχόλησαν τους επενδυτές.

Οι οποίοι τίμησαν προεξοφλητικά την ιστορικής σημασίας εξέλιξη, οδηγώντας τους βασικούς μας δείκτες αλλά και μια γκάμα μετοχών σε πολυετή ή/και ιστορικά υψηλά.

Με ποιοτικά χαρακτηριστικά που εντυπωσίασαν, μεταξύ αυτών και η κρίσιμη ανθεκτικότητα σε οποιοδήποτε πτωτικό-δύσκολο σκέλος.

Η εν γένει συμπεριφορά στην καθημερινή συναλλακτική δραστηριότητα ήταν και η καλύτερη απόδειξη πως το πολύπαθο Χρηματιστήριό μας έχει αλλάξει για τα καλά, έχοντας αφήσει πίσω του παθογένειες που επιβάρυναν υπέρμετρα το επενδυτικό κοινό.

Ακόμα αυστηρότερα, το Χρηματιστήριό μας διανύει μια από τις πιο ώριμες περιόδους στη σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία.

Η δικαιολογητική βάση αυτού εδράζεται επί παραγόντων που έχουν συζητηθεί εκτενώς, με κυριότερες την ισχυροποίηση-θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος, την πτωτική τάση του λόγου κρατικού χρέους προς ΑΕΠ (με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη), τη δημοσιονομική πειθαρχία, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος˙ οι επιχειρηματικές ζυμώσεις επίσης αναγνωρίζονται ως δείκτης αισιοδοξίας για το μεσοπρόθεσμο, καθώς επιβεβαιώνεται έμπρακτα η παραπάνω συλλογιστική.

Έτι περαιτέρω, είναι πλέον κοινός τόπος ότι η Ελλάς αποτελεί και επίσημα έναν από τους πλέον ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς έχει αποτυπωθεί γλαφυρά στις εκθέσεις των αναλυτών παγκοσμίως αλλά και των Οίκων Αξιολόγησης, εξου και η εξ αυτών αξιολόγηση υπέρ της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Και δεδομένης της αδυναμίας της υπόλοιπης Ευρωζώνης, κύρια δε των «μεγάλων χωρών» να ακολουθήσουν ικανοποιητική ανάπτυξη, μένει να επισημάνουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των περισσοτέρων εταίρων μας.

Κι έτσι, επιστρέφοντας στις προσδοκίες, φαίνεται ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για νεότερα υψηλά. Σε αυτήν την εκτίμηση βοηθάει και η εικόνα στα διεθνή Χρηματιστήρια και δη στις ΗΠΑ -λόγω ειδικού βάρους- και στην Ιαπωνία, με τους εκείθεν μεγάλους δείκτες (λ.χ. S&P500, Dow Jones 30 και NIKKEI225) σε ιστορικά υψηλά.

Η τύχη των μετοχικών αγορών στις ΗΠΑ, άρα και έως ένα βαθμό στην Ελλάδα, θα κριθεί από την εξέλιξη στη γεωστρατηγική κρίση στη Μέση Ανατολή, με απευθείας προεκτάσεις στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Και αυτό διότι μια ενδεχόμενη κλιμάκωση θα επιφέρει έκθεση του οικονομικού συστήματος σε ανισορροπίες από πλευράς συνολικής προσφοράς, εστιάζοντας προφανώς και στις τιμές εμπορευμάτων και α’ υλών. Κάτι που αυτομάτως θα σήμαινε ανάκληση ή και αναστολή των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών για την πολυαναμενόμενη εκκίνηση μειωτικού κύκλου επιτοκίων.

Η έως τώρα οπτική των αγορών επί αυτού του θέματος είναι ξεκάθαρη: προεξοφλείται ήπια επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων. Προφανώς τα πάντα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να υποτιμήσουμε ένα γεγονός τόσο μεγάλης κλίμακας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι επενδυτές έχουν ποντάρει σε ένα παρόμοιο σενάριο. Κι αν αναλογιστεί κανείς τη δυναμική του Χρηματιστηρίου μας, οδηγούμεθα σε αναμονή υπεραποδόσεων στο σύνολο της αγοράς μας.

Κι όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει οι προβλέψεις λίγων εβδομάδων πριν, αλλά δείχνουν να επιβεβαιώνονται προσώρας.

Και μάλιστα, η σχετική ακρίβεια ως προς τους κλάδους ή/και τις εισηγμένες που πρωταγωνιστούν δίνουν την εντύπωση ότι η αγορά «διαβάζεται σωστά».

Επομένως, παραμένουμε εστιασμένοι σε κλάδους τραπεζών, πληροφορικής-τεχνολογίας, ΑΠΕ και υποδομών-κατασκευών.

Ενδεικτικά, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, CENER, TITC, ΟΛΠ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΕΚ, ΕΝΤΕΡ, ΙΛΥΔΑ, ΚΟΥΑΛ, ΚΡΙ, ΙΝΚΑΤ, ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ.

Κλείνοντας, να μνημονεύσουμε αφενός τα σχήματα ΜΕΖΖ, αφετέρου την προς εισαγωγή εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών.

Τα 4 ..παραπαίδια του τραπεζικού συστήματος επιτίθενται με ολοένα και νεότερα ιστορικά υψηλά. Το σερί των 9 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του  ασύμμετρα υψηλού τζίρου καθημερινά, αλλά και το ότι κλειδώνουν στο limit up τους (+10%). Προφανώς, άποιοι έχουν πλέον πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της εξίσωσης, και αποτιμούν πιο ..σωστά τις μετοχές αυτές. Να σημειωθεί , δε, ότι ΓΚ, ΦΒ και ΣΑΝ έχουν δώσει γενναίες χρηματικές διανομές, η δεύτερη δύο φορές.

Ως προς τον ΔΑΑ, θεωρούμε ότι αφορά σε μια ενδιαφέρουσα μετοχή, με ειδικό, βαρύ χαρακτήρα λόγω των σχετικά προϋπολογισμένων χρηματοροών και του ειδικού αντικειμένου.

Διαβάστε επίσης Γιατί είναι θετική η μετάφραση της εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»;

και Το Χρηματιστήριο περιμένει με χαρά τον νέο παίκτη του.

Κι έτσι πρέπει να το εκλάβει κάποιος που θα ενδιαφερθεί να επενδύσει, καθώς και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα είναι κυρίως θεσμικά, με ορίζοντα μεσο-μακροπρόθεσμο.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στα Άρθρα