Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελκυστικό και για το 2024

Το τέλος του 2023 και εν αναμονή για το 2024

Tο 2023 τελειώνει μιας και μένουν μόλις 9 συνεδριάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ήταν μία χρονιά από το μακρινό παρελθόν μιας και η αγορά μοίρασε σημαντικά κέρδη και μάλιστα με σωστό τρόπο κατά την διάρκεια του έτους.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο ΓΔ και ο Ftse25 τρέχουν με κέρδη 40%, με τον ftsem να έχει μοιράσει κέρδη 55% και τον πρωταθλητή τραπεζικό 66%.

Να πούμε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια αποδόσεων παγκοσμίως στις χώρες με σταθερό νόμισμα και υπεραπέδωσε σημαντικά έναντι όλων των υπολοίπων.

Πλέον ο τραπεζικός έχει μπει για τα καλά σε ανάπτυξη χωρίς να έχει δείξει ακόμα το τί μπορεί να πετύχει από κερδοφορία και έχοντας ξεφορτωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των κόκκινων δανείων που τον επιβάρυνε.

Το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου έχει φύγει από τα χέρια του ΤΧΣ περνώντας στα χέρια ιδιωτών και θεσμικών έχοντας πλέον και τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

Όλα δείχνουν ότι και το 2024 που έρχεται θα μπορέσει να δώσει σημαντικά κέρδη στους επενδυτές με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 2.2-2,5% ανάπτυξη με σημαντική απόσταση της τάξεως του 2% από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα μετά και την επενδυτική βαθμίδα φαίνεται να είναι η πιο “sexy” και υποσχόμενη αγορά μιας και καθημερινά προσελκύει νέα κεφάλαια προς επένδυση τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στην πραγματική οικονομία.

Θα λέγαμε δε ότι είναι από τις λίγες φορές τα τελευταία πολλά χρόνια που η πραγματική οικονομία υπεραποδίδει έναντι τις αγοράς.

Θυμίζουμε ότι τα νούμερα που περιμένουμε είναι με υψηλό πληθωρισμό και επιτόκια, κάτι που αν αλλάξει στην πορεία θα είναι σημαντικά καλύτερα.

Η ανεργία μπορεί να γράφει ακόμα διψήφιο ποσοστό για λίγο ακόμα, παρόλα αυτά πολλοί επιχειρηματίες έχουν πρόβλημα στο να βρουν υπαλλήλους.

Πιθανότατα με τις αλλαγές που θα προκύψουν στον ΟΑΕΔ αυτό θα αλλάξει σημαντικά και πιστεύουμε ότι τα νούμερα της ανεργίας θα πέσουν αισθητά χαμηλότερα στο μέλλον.

Αν κάποιος σκεφτεί ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά κονδύλια θα έρχονται σταδιακά και με αυξανόμενο ρυθμό, μπορεί να εικάσει ότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ θετικό momentum τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά αν κάποιος υπολογίσει ότι οι τράπεζες σταδιακά ανοίγουν τις κάνουλες δανεισμού, τότε το μείγμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο δυνατό.

Τράπεζες, πληροφορική και κατασκευές ήταν οι κλάδοι με τα μεγαλύτερα κέρδη τη χρονιά που πέρασε, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει και το 2024. Αντιθέτως μπορεί να προστεθούν και η βιομηχανία αλλά και επιμέρους εταιρίες που κινούνται με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις.

Παραμένουμε ταύροι για την αγορά και πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί περισσότερο η ένταση και ο τζίρος το 2024.

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως μπροστά μας έχουμε την εισαγωγή του Ελ.  Βενιζέλου αλλά και μία σειρά από εταιρίες που θα εισαχθούν στην Ελληνική αγορά.

Είναι δεδομένο ότι πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες και διορθώσεις στην διάρκεια του έτους για να μπει κάποιος με μία σχετική ασφάλεια στην ελληνική αγορά, αν και συνήθως οι περισσότεροι πείθονται όταν γίνεται μία μεγάλη κίνηση.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο