Διανύουμε μια από τις πιο ώριμες περιόδους στη σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία

Ο Δεκέμβριος μπήκε με τις καλύτερες προοπτικές

Την ίδια ώρα που η Ευρώπη παραπατά σε βάλτους μηδενικών ρυθμών ανάπτυξης, η Ελλάς μαγνητίζει τα επενδυτικά βλέμματα

Πλην άλλων, οι 2 λόγοι είναι πρώτον οι υψηλότατοι (συγκριτικά) ρυθμοί μεγέθυνσης της χώρας που προβλέπουν όλοι οι θεσμοί, οι Οίκοι και οι αναλυτές σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο· δεύτερον, η (επ)ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πλέον από 4/5 επιλέξιμους Οίκους, μετά τη θετική ετυμηγορία του Fitch την Παρασκευή και την απόφαση της EKT να συμπεριλαμβάνει τον Scope Ratings, ο οποίος μάς έχει αξιολογήσει πολύ νωρίτερα.

Και προφανώς ως προς το δεύτερο, οι αποφάσεις συνοδεύτηκαν από εκθέσεις διθυραμβικού χαρακτήρα, που δικαιολογούσαν και τις εν λόγω αποφάσεις. Και θέτοντας την χώρα ως «σοβαρό» επενδυτικό προορισμό σε ομόλογα και μετοχές, αφενός δύνανται να τοποθετηθούν ακόμα περισσότεροι θεσμικοί, αφετέρου εξέρχονται αναγκαστικά κεφάλαια κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έτσι κι αλλιώς προτιμούν «επικίνδυνες» (τυπικά) αγορές.

Εξάλλου, πέρα από κάθε έκθεση και απόφαση, το ταμπλό έχει μιλήσει:

Στη Λεωφόρο Αθηνών, καταφέραμε να καταγράψουμε την καλύτερη θετική απόδοση μέχρι στιγμής από 1/1, ήτοι +37,68% έναντι  -ενδεικτικά- του +12,71% του S&P500, +24,58% του Nasdaq100 ή του +17,77% του DAX40.

Τα πράγματα εμφανίζονται ακόμα καλύτεα σε κλαδικό επίπεδο, με τον πλέον δεικτοβαρή Τραπεζικό Δείκτη να βλέπει +66,84%. Να σημειωθεί ότι ακόμα και οι πιο επιθετικοί κλάδοι της Wall Street οι πληροφορικής/τεχνολογίας και τηλεπικονωνιών δεν σημείωσαν πάνω από +51% και +47% αντίστοιχα, στο εξεταζόμενο διάστημα (ΔΕΚΟ, Ενέργεια, Καναναλωτικά staples και Υγείας, σε αρνητικές αποδόσεις).

Επιστρέφοντας στην Αθήνα και όπως έχουμε επαναλάβει, σημαντικότερη παρατήρηση και από τις μεγάλες θετικές αποδόσεις, είναι εκείνη της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας. Κάτι που ενισχύει τα ευρήματα της ανοδικής τάσης, και θέτει σοβαρές πιθανότητες συνέχισης.

Τέλος, κρίσιμη θεωρείται και η πορεία των εισηγμένων μας σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, καθώς πολλές συνεχίζουν να παραδίδουν άριστα μεγέθη και η μερισματική απόδοση (ιστορικό ρεκόρ, φέτος) είναι ελκυστική.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, κοιτάμε τις 1330 μονάδες, με στήριξη της 1240. Η κατοχύρωση των 1260 λίγες ημέρες νωρίτερα δίνει ακόμα περισσότερο αέρα, ενώ η συμπεριφορά είναι συμπαγής με άριστη απορρόφηση της οποίας προσφοράς.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο