Δημοσιεύτηκε η έκθεση της Fast Finance ΑΕΠΕΥ για το 2024. Οι τάσεις και οι προσδοκίες

Πολυσέλιδη μελέτη για τον κόσμο των επενδύσεων

[…] Oι τελευταίες ημέρες του 2023 βρίσκουν τις αγορές διχασμένες σε τουλάχιστον δύο στρατόπεδα. Κι αυτό διότι οι μεν μετοχικές αγορές κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με ήπιες θετικές αποδόσεις και αναπάντεχη ανθεκτικότητα, οι δε ομολογιακές αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.

Η δικαιολογητική βάση της προαναφερθείσας εικόνας εδράζεται επί του μακροοικονομικού πλαισίου υψηλών και διαρκώς αυξανόμενων επιτοκίων αναφοράς για τα μεγάλα οικονομικά συστήματα. Αυτά, αντιμετώπισαν επίμονους πληθωρισμούς, που αν και τιθασευμένους έως ένα βαθμό, παρέμειναν εκτός τιθέμενων αποδεκτών ορίων. Και αντίθετα με την απευθείας απεικόνιση των υψηλών επιτοκίων αναφοράς στις ισχυρά συσχετισμένες αποδόσεις (στη λήξη) ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, η πλειονότητα των εισηγμένων εμφανίζεται με κεκτημένη ταχύτητα στις μετοχές τους και με ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Έτι περαιτέρω, οι γεωστρατηγικές συνιστώσες επιβάρυναν την επενδυτική ψυχολογία, τουλάχιστον στο μέτρο της ζήτησης αξιογράφων μέτριου και υψηλότερου κινδύνου, αυξάνοντας δυσανάλογα την εκάστοτε τιμολόγησή τους˙ η εν εξελίξει έκρυθμη κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας και οι διαρρηγμένες εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας απετέλεσαν σημαντικές προκλήσεις, ώστε μοιραία να μετασχηματίστηκε το μίγμα γεωγραφικής τοποθέτησης των επενδυτικών κεφαλαίων.

Εξάλλου, οι κλιματικές συνθήκες επεξέτειναν την προβληματική της χαμηλής συνολικής προσφοράς, καθώς πέραν από την προφανή επίδραση στον πρωτογενή τομέα, διαφαίνεται μια βαθιά κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της ξηρασίας. Ενδεικτικά, η διώρυγα του Παναμά αφενός υπολειτουργεί (υποδιπλασιάστηκαν οι διελεύσεις), αφετέρου υπολειτουργεί με μεγάλο κόστος (πενταπλασιάστηκαν τα τέλη διέλευσης).

Άλλο ήταν το ζήτημα της στάσης των Σαουδαράβων πετρελαιοπαραγωγών στις αποφάσεις του καρτέλ πετρελαίου. Τα μέλη του OPEC+ δεν συμφώνησαν στους ημερήσιους ρυθμούς παραγωγής πετρελαίου, με την πρωθύστερη παρατήρηση πως στο τέλος του έτους σημειώθηκαν νέα ιστορικά υψηλά στην ημερήσια παραγωγή εκ μέρους των ΗΠΑ. Η δυσαρέσκεια οδήγησε αρχικά σε πρωτοφανή αναβολή συνεδρίασης στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα το ασφάλιστρο για κοντινά ΣΜΕ κινήθηκε σε μηδενικά επίπεδα, κάτι που αποτυπώνει την ανησυχία για επιβράδυνση της οικονομίας. […]

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο