Ελληνικές Τράπεζες: Μα δεν περίμενε κανείς να αποτύχουν

Την Παρασκευή το απόγευμα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ.

Μεταξύ άλλων, οι ελληνικές τράπεζες ..πέρασαν τις εξετάσεις άκοπα, με αποτελέσματα που απείχαν παρασάγγας από τα τιθέμενα όρια.

Έτσι, με τη βούλα, το τραπεζικό σύστημα παραμένει θωρακισμένο.

Να επισημανθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, ωστόσο μια αναλυτικότερη ματιά θα αναδέιξει ότι η θέση τους ήταν εξαιρετικά καλή, δεδομένου και του ..πρότερου έκλυτου βίου.

Κι όμως, όπως έχουμε βιώσει όλο αυτό το διάστημα μιας παρατεταμένης ανοδικής τάσης στο Χρηματιστήριο, φάνταζε σχεδόν αδύνατο να αποτυπωθούν προβλήματα.

Αναλογιζόμενοι δε και την ανεπανάληπτη ανθεκτικότητα των μετοχών στα πτωτικά κομμάτια (που ούτως ή άλλως ήταν λίγα), είναι βέβαιο ότι η μετοχική βάση, άρα και ο χαρακτήρας τους έχει αλλάξει σε μεσο-μακροπρόθεσμο.

Μάλιστα, τα πρόσφατα -εξαιρετικά- χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, το καθεστώς υψηλών (και αυξανόμενων) επιτοκίων της ΕΚΤ αλλά και η γενικότερη πεποίθηση της προσδοκίας περαιτέρω βελτίωσης των μεγεθών τους, αυξάνει τις πιθανότητες να συνεχιστεί η ανοδικότητα σε βάθος χρόνου.

Και προφανώς, οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση θα βρει άπειρα σημεία στήριξης από αγορστές που είτε θέλουν να τοποθετηθούν, ή να επανατοποθετηθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τραπεζικές μετοχές είναι μεταξύ των πλέον εμπορεύσιμων και έχουν υψηλότατους συντελεστές βήτα (άρα είναι επιθετικές). Η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτρέψει κύματα ξένων θεσμικών κεφαλαίων να εισέλθουν στο ΧΑ, και θεωρούμε ότι οι τραπεζικές, μαζί με μια μειονότητα άλλων (λ.χ. ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ κ.α.) θα είναι ο κυματοθραύστης, που θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος αυτών των κυμάτων.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι από τις 4 μετοχές των συστημικών, οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ δείχνουν την καλύτερη συμπεριφορά, έχοντας μάλιστα επιτύχει και τις υψηλότερες αποδόσεις: +300% και +110% στο έτος, +90% και +74% στο 6μηνο, παράλληλα με μια πολύ καλή συμπεριφορά στο ταμπλό.

Η ΕΥΡΩΒ φαντάζει η πιο ισορροπημένη επιλογή, εν μέσω διαδικασίας για την «πλήρη ιδιωτικοποίησή της», ενώ η ΑΛΦΑ μοιάζει να κρύβει μια έκπληξη στο τσεπάκι της, όντας και η πιο αμυντική και συγκρατημένη από όλες.

Σε όποιον ταιριάζει το επιθετικό προφίλ των τραπεζικών μετοχών, θα ήταν συνετό να σπάσει το προς επένδυση κεφάλαιο που αφορα στις τράπεζες ΚΑΙ στις 4 μετοχές, αντί να προτιμήσει μόνο μία.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο