Επιτέλους μια καλή ζαριά στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μετά από 13 εβδομάδες ταλαιπωρίας, εκ των οποίων οι 10 ήταν πτωτικές, ήρθε μια καλή συνεδρίαση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης

Έχουμε αναφερθεί στην αναντιστοιχία της θετικής χροιάς στις εγχώριες εξελίξεις (βλ. αναβαθμίσεις και καλά εταιρικά αποτελέσματα) και της αρνητικής αποτύπωσεις στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Αυτό είναι συνηθισμένο, καθώς η «η αγορά ξέρει καλύτερα» και όλες  οι προσδοκίες χαράσσονται με τον καλύτερο (ή τον χειρότερο) τρόπο εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν βραχυπρόθεσμα πλαγιολισθαίνουμε, δεν μπορεί να αγνοηθεί η συγκυρία στην ελληνική οικονομία (υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης από τον μέσο όρο Ευρωζώνης, εξυγίανση δημοσιονομικών, κ.α), κάτι που ούτως ή άλλως αναφέρθηκε και στις συνοδευτικές εκθέσεις των Οίκων που μας αναβάθμισαν το τελευταίο διάστημα.

Συν αυτώ, η πρόβλεψη για συνέχιση αυτών των «επιτυχιών», σε συνδυασμό με την επικείμενη αθρόα ειστροή επενδυτικών κεφαλάιων ελέω επενδυτικής βαθμίδας, χτίζουν ένα στιβαρό οικοδόμημα για το μεσοπρόθεσμο.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η αγορά μας βρήκε μια καλή αφορμή να αμβλύνει τις πιέσεις που προκαλούν μια εκνευριστική πλαγιοπτωτική κίνηση. Μια φορμή που άκουσε στο όνομα Unicredit, η οποία αποφάσισε να συνεργαστεί με την Alpha προς όφελος και των δύο, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Και προφανώς, το αφήγημα έχει προεκτάσεις, με απευθείας ανάλυση στις εκκρεμότητες των άλλων δύο μεγάλων, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, που αργά ή γρήγορα θα βρεθούν στην ίδια θέση.

Διότι η εν λόγω συμφωνία υπονοεί γόνιμο έδαφος για την είσοδο κι άλλων τέτοιων στρατηγικών επενδυτών. Αυτό το έδαφος που περιγράφουμε συχνά το τελευταίο διάστημα.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η ξεκάθαρη κατοχύρωση των 1190 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για τις 1225.

Το μεγάλο στοπ για τους μεσοπρόθεσμους παραμένει η ζώνη των 110, όμως έχουμε ένα νέο δεδομένο, αυτό των 1160 για πιο κοντινές αναζητήσεις, κάτι που πολλαπλασιάζει την αυτοπεποίθηση όσων δοκιμάσουν (ή ήδη δοκίμασαν).

Όσον αφορά στον ΔΤΡ, η ανοδικότητα δεν πειράχτηκε ποτέ, και δεδομένης της ανθεκτικότητας των τραπεζικών μετοχών αλλά και του θετικού momentum που ανέκτησε μετά την εξέλιξη της Unicredit, το διάγραμμα είναι καλό.

Αυτό που παραμένει βαρίδι είναι η συμπεριφορά των διεθνών αγορών, που δεν έχουν κατεύθυνση. Καίριο κρίνεται το χθεσινό κλείσιμο του S&P500 που κράτησε οριακά τις 4220, και σήμερα απομακρύνεται, καθώς αφενός συντηρείται το επίπεδο στήριξης, αφετέρου έχουμε καθαρό στοπ σε περίπτωση που τα πράγματα ..στραβώσουν.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο