Εβδομάδα-φωτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εν μέσω πολύμηνης ανοδικής τάσης, έρχονται κι άλλες θετικές ειδήσεις που αναζωπυρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι επενδυτές βλέπουν μέρα με τη μέρα να «πληρώνονται» τα στοιχήματά τους από το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Διότι εδώ και 14 μήνες, η μία προεξόφληση διαδέχεται την άλλη, πάντα με θετικό πρόσημο για τις τιμές στο ταμπλό.

Από την προεκλογική περίοδο και την προεξόφληση στιβαρού εκλογικού αποτελέσματος, που θα οδηγούσε σε ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέχρι την πληθώρα σημαντικών εταιρικών γεγονότων που θα βοηθούσαν τις μετοχές να συνεχίσουν ανοδικά (σε ΕΤΕ, Alpha, ΕΛΠΕ, εισαγωγή ΔΑΑ κ.λπ).

Τα τρέχοντα ζητήματα έχουν να κάνουν με τη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Pireaus (εν εξελίξει), την εξαγορά του 53% της Entersoft από την Olympia (Γερμανός), τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα του ΔΑΑ, και τα αναμενόμενα αποτελέσματα των εταιρειών του Ομίλου Viohalco (Viohalco 7/3, Cenergy 6/3, Elval Halcor 5/3)˙ των Eurobank και Alpha (7/3)˙ της Autohellas 7/3 (η Aegean παραδίδει 12/3) κ.α.

Προς το παρόν, η συμπεριφορά των περισσοτέρων μετοχών στο ταμπλό δείχνει ότι επίκειται συνέχεια.

Τούτο δε φαντάζει λογικό υπό το πρίσμα της επικείμενης κερδοφορίας των εταιρειών που «έχουν ενδιαφέρον» και που συχνά μνημονεύουμε στον mikrometoxo, άρα και της διανομής γενναίου μερίσματος, ειδικά από εκείνες που έχουν μακρά παράδοση σε αυτήν την πολιτική.

Εξάλλου, σε χρηματοοικονομικούς όρους, το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών διαπραγματεύονται ακόμα και μετά από τέτοιο παρατεταμένο ράλι «φθηνότερα» σε όρους αριθμοδεικτών, κάτι που λειτουργεί συνεργιστικά στη διατήρηση καλού κλίματος.

Τέλος, σε μακροοικονομικό επίπεδο, αναμένουμε στις 7/3 τα προσωρινά στοιχεία του ΑΕΠ δ’ τριμήνου και τις εκτιμήσεις του ΑΕΠ του 2023˙ και την Παρασκευή αργά το βράδυ μετά το κλείσιμο, θα μιλήσει η DBRS για το αξιόχρεο της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην προηγούμενη αξιολόγηση.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο