Η αγορά άφησε ενεούς τους περισσότερους συμμετέχοντες

Μέχρι πριν από λίγες μέρες η περιρρέουσα γκρίνια και οι απορίες για το Ελληνικό χρηματιστήριο ήταν πολλές.

Οι συγκρίσεις με τους ξένους, αν και λάθος, μόνιμες.

Η αγορά, αφού πρώτα πλήρωσε για μία ακόμα φορά την ζώνη του 1360 με νέο χαμηλό, αποφάσισε να κάνει ένα απίστευτο ράλι της τάξεως του 7,7% για τον ΓΔ σε 6 συνεδριάσεις και να καταγράψει και νέο υψηλό έτους αλλά και 13ετίας γράφοντας και μερικούς πόντους παραπάνω από το χαμηλό του 2009 στις 1457 μονάδες, που η διάσπαση του ήταν και η απαρχή της κίνησης στην ζώνη του 470 το 2012 και 420 το 2016.

Όλοι οι τίτλοι έδωσαν ανοδική κίνηση με αρχηγό τον τραπεζικό που έγραψε 12% κέρδη από το χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας.

Μπορεί ο ΓΔ να καταγράφει νεότερο υψηλό παρόλα αυτά λίγοι είναι οι τίτλοι που το κατάφεραν και μάλιστα μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα τρίτο συνεχόμενο ανοδικό χάσμα, με την θεωρία να το βλέπει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα σαν χάσμα εξάντλησης.

Έτσι λοιπόν από το τρίτο μέρος της συνεδρίασης είδαμε τους πωλητές να καταφέρνουν να γυρίσουν μέχρι και αρνητική την αγορά.

Παρόλα αυτά επειδή οι περισσότεροι πιάστηκαν στον ύπνο α) έχουμε αγοραστές που προσπαθούν να μπουν στην αγορά μιας και τους έφυγε βιαστικά και β) αρκετούς που ψάχνουν να κλείσουν τις short θέσεις μιας και πίστευαν ότι η αγορά έχει πτωτικό δρόμο μπροστά της.

Αν δούμε μια διόρθωση στην παρούσα, η ζώνη του 1420 προσφέρει στηρίξεις, ενώ τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις αποτιμήσεις που η αγορά καταγράφει.

Θυμίζουμε ότι τα πουλημένα χαρτοφυλάκια δεν χρειάζεται να αλλάζουν στρατόπεδα μετοχών όταν η αγορά κινείται ανάποδα από αυτό που περιμένουν, μιας και γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να χάνουν τις καλές εταιρίες και να ψάχνουν τίτλους που έχουν μείνει πίσω.

Συνεχίζουμε να συστήνουμε να μην μπαίνουμε στην διαδικασία να συγκρίνουμε την ελληνική αγορά με τις ξένες μιας και σε μικροπεριόδους είναι δεδομένο ότι θα έχουν διαφορετική κίνηση.

Πρώτον η Ελληνική αγορά και μακροοικονομικά αλλά και τεχνικά είναι σε μία άλλη φάση και δεύτερον η Ελληνική αγορά είναι ρηχή με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ξένοι να κινούνται πιο γρήγορα και σαν πωλητές και σαν αγοραστές μιας και αν ακολουθούν τους ξένους δεν θα βρίσκουν εύκαιρους αγοραστές ή φοβισμένους πωλητές.

Τέλος μην προσπαθείτε να βαπτίσετε με ένα γιατί ανέβηκε ή έπεσε η αγορά μιας και δεν είναι τα νέα εκείνα που δίνουν τα κέρδη αλλά η σωστές επιλογές το καλό Money management και το σωστό timing. Όλα τα υπόλοιπα είναι για τα ΜΜΕ που πρέπει να γράψουν ένα σχόλιο κάθε μέρα για να δικαιολογήσουν την κατάσταση.

Ιδανικά θα θέλαμε το κλείσιμο της εβδομάδας να μας βρει πάνω από τις 1437 μονάδες για να έχουμε ακόμα καλύτερες πιθανότητες συνέχισης της κίνησης.

Σίγουρα μπροστά μας οι αναβαθμίσεις και τα deals θα συνεχιστούν και δύσκολα μπορεί να αλλάξει η ρότα της οικονομίας και παράλληλα και της αγοράς.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο