Η Αθήνα ανησυχεί, οι ευρωαγορές συνεχίζουν αμέριμνες. Ποιος έχει δίκιο;

Στα απόνερα της επίθεσης των Ιρανών στο Ισραήλ, η Λεωφόρος Αθηνών κατακλύστηκε από ρευστοποιήσεις. Μόνη της, καθώς τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια αγρόν ηγόρασαν.

Την ίδια, και μάλλον απερίσκεπτη συμπεριφορά είχε και το Χρηματιστήριο παραγώγων στο Σικάγο, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών των ΗΠΑ έμεναν μόνιμα σε θετικό έδαφος πριν την έναρξη της κανονικής συνεδρίασης στη Wall Street.

Επιδεικνύοντας έτσι προκλητική αδιαφορία στα τεκταινόμενα.

Θεωρούμε πιο λογική τη στάση της Λεωφόρου Αθηνών, διότι πολύ απλά δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιον λογικό επενδυτή να θέλει να αναλάβει τέτοιον ασύμμετρο κίνδυνο, αγοράζοντας μετοχές σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί όντως να παρέλθει η απειλή μιας γενικευμένης σύρραξης, όπως συνέβη και στην αρχή της γεωστρατηγικής αυτής κρίσης λίγους μήνες πριν.

Και η ανθεκτικότητα σε τόσο δύσκολη συγκυρία λέει πολλά για τις προθέσεις των επενδυτών για τη συνέχεια.

Συγκρίνοντας όμως τη δυνητική απόδοση σε ένα ευτυχές σενάριο με τη δυνητική απώλεια σε ένα δυστυχές, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανάληψης περαιτέρω κινδύνου.

Και είναι προτιμότερο να μπούμε καθυστερημένα σε μια αγορά που ναι μεν είναι «ακριβότερη» αλλά έχει διαφύγει από τον κίνδυνο, παρά αφενός να μπαινοβγαίνουμε αναζητώντας το «χαμηλότερο» σημείο εισόδου, αφετέρου να εγκλωβιστούμε αν δεν έχουμε κάποιο στοπ στο μυαλό μας.

 Μέχρι νεοτέρας, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλαγιοπτωτικά, με το άνω όριο οι 1425 μονάδες. Οι οποίες έχουν και την τεχνική τους αξία, καθότι εκεί αναγνωρίστηκε η αδυναμία των αγοραστών να προχωρήσουν, προφανώς ξεμένοντας από καύσιμα και με το βάρος του πληθωρισμού των ΗΠΑ να είναι μεγάλο.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο