Η Αθήνα ανυπομονεί για το placement της Pireaus· Ίπτανται τα Χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία.

Κλείσαμε αισίως την 17η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 20. Την 5η συνεχόμενη.

Είναι προφανές ότι το ελληνικό ταμπλό «παρακολουθείται» από κεφάλαια που αναζητούν χαμηλότερα επίπεδα εισόδου.

Κι όμως, η αισιοδοξία για το μεσοπρόθεσμο είναι τέτοια ώστε να συνεχίζεται ένα αργό ανοδικό τέμπο, όπου ελλοχεύει και μια ξαφνική αγοραστική έκρηξη.

Η οποία μπορεί να προέλθει από κάποιο γεγονός ή ακόμα κι από απλή ανατροφοδότηση της τάσης από κλεισίματα short θέσεων όσων ..γενναίων τόλμησαν.

Σε ό, τι αφορά την αισιόδοξη στάση, λογίζονται -πλην άλλων- δύο παράγοντες, η εξαιρετική συνθήκη στα διεθνή Χρηματιστήρια και η αναμονή για το placement της Piraeus.

Αφενός, απολαύσαμε ιστορικά υψηλά σε ΗΠΑ (S&P500, Dow Jones30, Nasdaq Composite), Γερμανία (DAX40), Γαλλία (CAC40), Ιαπωνία (ΝΙΚΚΕΙ225), καθώς και υπερπολυετή σε Eurostoxx50 (μεγάλης κεφ/σης), Eurostoxx600 (μικρής).

Μια τέτοια εικόνα σίγουρα δεν παραπέμπει σε διστακτικότητα, ή προεξόφληση ότι τα ανοιχτά μέτωπα στη νομισματική πολιτική των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών και στη γεωστρατηγική κρίση στη Μ. Ανατολή δεν κλείνουν. Τουναντίον.

Αφετέρου, με γνώμονα την ευρύτατη επενδυτική αποδοχή στα αντίστοιχα εταιρικά γεγονότα σε ΕΤΕ, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ (αλλά και σε άλλες περιπτώσεις), η αγορά αναμένει αντίστοιχη συμπεριφορά και στο επικείμενο γεγονός στην ΠΕΙΡ. Παρεμπιπτόντως, το spread του 10ετούς μας βρίσκεται στις 100 μ.β. μόνιμα πτωτικό, ενώ και η εικόνα στην αγορά ομολόγων και εντόκων μας συνεπικουρεί σε μια άριστη συγκυρία.

Ενδέχεται ένα μέρος της επεξήγησης για τη χλιαρή συμπεριφορά στο ταμπλό να έρχεται εν είδει συντήρησης ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια. Διότι αν θυμηθούμε τους συντελεστές διανομής στον ΔΑΑ και στην ΕΤΕ, πιθανόν να χρειαστούν πολλά αρχικά κεφάλαια για τη διαδικασία.

Τα οποία εικάζεται ότι θα ..ξαναμπούν στο ταμπλό την επομένη της διαδικασίας.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει απροβλημάτιστα την ανοδική τάση των τελευταίων 14 μηνών.

Το βασικό επίπεδο στήριξης είναι στη ζώνη των 1405 μονάδων, ενώ ο κοντινός στόχος φαίνεται στις 1460, με αντίσταση τις 1430 που δοκιμάστηκαν στην απερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζουμε ότι ο ευκταίος στόχος για το 2024 είναι η περιοχή των 1650.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο