Η εικόνα του Γενικού Δείκτη μετά την αναβάθμιση από DBRS

Οι πωλητές επιμένουν. Έντονη διστακτικότητα για τη βραχυπρόθεσμη συνέχεια

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη τα λέει όλα.

Βιώνουμε μια ισχυρή ανοδική κίνηση 11 μηνών, που είχε τόσο ποσοτικά, όσο ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η απόδοση αγγίζει το +47% σε ετήσια βάση, όμως η κίνηση έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος, χοντρικά από τις 800 έως τις 1350 μονάδες.

Στο ποιοτικό σκέλος, είδαμε σοβαρές τοποθετήσεις κεφαλαίων, ανεπανάληπτη ανθεκτικότητα στα πτωτικά σκέλη και αυξητική τάση στον ημερήσιο τζίρο μεσοσταθμικά.

Και με φόντο την έως πρότινος προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πλέον ήρθε η επιβεβαίωση.

Προσώρας, το ταμπλό δεν δείχνει καλή εικόνα, καθώς βγήκαν άτσαλες ρευστοποιήσεις που θολώνουν την εικόνα.

Μια εικόνα που θα φάνταζε έντονα ανοδική σε άλλη περίπτωση, ωστόσο η προαναφερθείσα προεξοφλητική δυναμική φαίνεται να έχει απορροφήσει μέρος αυτής της ανοδικής προσδοκίας.

Κι όμως, βασική μεταβλητή είναι ότι τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης (μετά από 13 χρόνια απαξίωσης) δεν είναι βραχυπρόθεσμα.

Υπό την έννοια ότι δεν ενδιαφερόμαστε και τόσο για το τί θα κάνει το ταμπλό στις λίγες επόμενες συνεδριάσεις.

Ούτε και θεωρούμε ότι μια «αναποδιά» (τάδε έφη Μητσοτάκης) όπως η φυσική καταστροφή στη Θεσσαλία μπορεί να κλονίσει τα οικονομικά μιας χώρας, χωρίς βεβαίως να υποτιμούμε τον πολύ σοβαρό αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα.

Ο Δείκτης λοιπόν αποτυπώνει μια ανοδική τάση που οριοθετείται από τη ζώνη των 1220 μονάδων. Ενδεχόμενη απώλεια αυτής θα αναγκάσει να ψάξουμε νέα επίπεδα, και ανάλογα την ένταση και την ποιότητα των ρευστοποιήσεων, μπορεί να δούμε και τις 1160.

Από πάνω, ο στόχος είναι ανώτερος των 1400 μονάδων.

Οι 4 κλάδοι που πρωτίστως κοιτάμε είναι ο τραπεζικός, η πληροφορική-τεχνολογία, η ενέργεια και δη ΑΠΕ και οι κατασκευές-υποδομές.

Εστιάζοντας, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενη ανάλυση, κύριο μέλημά μας είναι να ξεχωρίσουμε τις μετοχές που αφενός έχουν υπεραποδώσει ή/και ακολουθήσει την ανοδικότητα του συνόλου, αφετέρου έχουν διατηρήσει ανέπαφη τη μετοχική βάση, αναλύοντας τα πτωτικά σκέλη.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε ότι κρισιμότερο από την πρόβλεψη της κατεύθυνσης είναι η διαχείριση του χαρτοφυλακίου και του επενδυμένου κεφαλαίου. Και η βασική αρχή παραμένει πάντα η διασπορά σε τίτλους.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο