Η Κυβέρνηση, μετά από πολλά χρόνια, προσέχει τη Χρηματαγορά

“[…] Είχαμε πολλές φορές σχολιάσει, πως η Αγορά είχε αυτή την επιφυλακτική εικόνα, μόνο και μόνο για να μπορέσουν τα ‘πακέτα’ να γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, η υπερκάλυψη της Εθνικής θεαματική, κάτι που προδικάζει ότι σε δεύτερη φάση το υπόλοιπο “πακέτο” μπορεί να πουληθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Μία Αγορά που με το ζόρι, στην πρόσφατη πτωτική περίοδο, κατάγραφε τζίρο 70 εκατ., ξαφνικά βρέθηκε με 1 δισ. placement και μάλιστα σε ένα μόνο τίτλο.

Αυτό από μόνο του μας δείχνει ότι οι Θεσμικοί Ξένοι επενδυτές είναι εδώ και έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελληνική Αγορά μέσο-μακροπρόθεσμα.

Οι περισσότεροι Έλληνες “πιάστηκαν στον ύπνο” με μετρητά, με την εικόνα της Αγοράς την τελευταία περίοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εισέλθουν αργά, ή γρήγορα.

Οι Ξένοι βοήθησαν σημαντικά στην κίνηση και της Ελληνικής Αγοράς, μετά τις εικασίες ότι κάπου εδώ τα επιτόκια θα σταματήσουν την άνοδο.

Είχαμε σχολιάσει επίσης ότι τα κλεισίματα βιβλίων του Νοεμβρίου θα παίξουν τον ρόλο τους, με την άνοδο να ξεδιπλώνεται επιθετικά μετά τα μέσα του μήνα.

Τα Ελληνικά κλεισίματα έρχονται τέλος έτους και συνήθως και το ξεκίνημα του επόμενου έτους είναι θετικό.

Δεν πρέπει να αφήνουμε την ψυχολογία να μας επηρεάζει, μιας και τις περισσότερες φορές είναι λάθος. Η τεχνική ανάλυση είναι ο βοηθός για να αποφύγουμε λάθος εκτιμήσεις, μιας και ακόμα με τα όποια λάθη, μπορεί να μας δώσει σημαντικές αποδόσεις σε δύσκολες περιόδους.

Τεχνικά τώρα, βραχυπρόθεσμα, πιάσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει στην ζώνη του 1265 στον ΓΔ, με το επίπεδο να χρειάζεται προσοχή στην παρούσα, μιας και δεν ξέρουμε αν μπορεί να καταφέρει ανοδική διαφυγή με την πρώτη δοκιμή.

Από την άλλη, κοιτώντας τα εβδομαδιαία διαγράμματα, έχουμε τους ταλαντωτές μας σε πολύ καλό επίπεδο για το επόμενο διάστημα, αν η Αγορά συνεχίσει, με τον Τραπεζικό να έχει δώσει σήματα σε εβδομάδα τόσο σε τιμές, όσο και σε ταλάντωση.

Δεν θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία μεγάλων στόχων μεσοπρόθεσμα, μιας και θα ακολουθήσουμε μέρα με την μέρα τις εξελίξεις.

Θυμίζουμε ότι ο Όμιλος Viohalco “γεννάει” κέρδη αυτή την περίοδο, μιας και Μητρική οι Θυγατρικές κάνουν συνήθως “end year rally”.

Η αύξηση του τζίρου μπορεί να δώσει σημαντική ορμή και στον τίτλο της ΕΧΑΕ, που σίγουρα θα αυξήσει σημαντικά τζίρο και κέρδη τα επόμενα τρίμηνα.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει κερδίσει το χαμένο έδαφος και μετά τον Τραπεζικό υπεραποδίδει έναντι των άλλων.

Η Τρίτη είναι σημαντική συνεδρίαση, μιας και θα εισαχθούν οι νέοι τίτλοι της Εθνικής και υπάρχει περίπτωση πίεσης στον τίτλο.

Η αισιοδοξία επανέρχεται σταδιακά στο σύνολο των επενδυτών και πλέον η Αγορά φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον τζίρο της.

Η Κυβέρνηση, μετά από πολλά χρόνια, προσέχει τη Χρηματαγορά, μιας και οι περισσότεροι έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην Ελληνική Οικονομία. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι μπροστά της έχει την Ιδιωτικοποίηση του Ελ. Βενιζέλος, με το στοίχημα της επιτυχίας να είναι μεγάλο.

Σε εκδήλωση που βρέθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σημείωσε πως “το Χρηματιστήριο και η ανάπτυξή του είναι σημαντική για την Οικονομία και θα κάνει ότι είναι δυνατόν να το βοηθήσει”.

Καλώς, η κακώς, την τελευταία 20ετια, οι περισσότερες Κυβερνήσεις δεν θέλουν να ακουμπήσουν το θέμα Χρηματιστήριο, μετά τα σκάνδαλα στην αρχή του αιώνα. Πλέον καταλαβαίνουν, ότι με σωστές κινήσεις μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να δώσει στην Οικονομία και τη μεγέθυνσή της. Πλέον όλο και περισσότεροι αρχίζουν να κινούνται. Ακόμα και η Περιφέρεια σε αρκετές περιπτώσεις έχει την τιμητική της.

Οι ΜΕΖΖεδες φαίνεται να έχουν ενδιαφέρον και πάνε για μία έξαρση τιμών.

Η ερώτηση είναι αν η CENERGY προχωρήσει με placement, ή με Α.Μ.Κ.. Η λογική λέει Α.Μ.Κ., αλλά ποτέ δεν ξέρεις με τον Στασινόπουλο. Περιμένουμε αποτελέσματα και από την αδικημένη ΕΛΧΑ που έχει προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις και συνεχίζει. Έτσι όπως πάει η κατάσταση στον Όμιλο, σε λίγο τα Οινόφυτα θα ονομάζονται Viohalco.

Τα telecoms, παγκοσμίως, βρίσκονται σε αδράνεια χρηματιστηριακά και ελπίζουμε αυτός να είναι ο μόνος λόγος που ο ΟΤΕ έχει αυτή την εικόνα. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η DEUTCHE έχει σκοπό την έξοδο”

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο