Ό, τι και να πει κανείς για το ταμπλό μας, είναι λίγο

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού Χρηματιστηρίου επιβεβαιώνονται ξανά και ξανά.

Η πρώτη εβδομάδα του χρηματιστηριακού έτους ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Και δεν είναι μόνο η θετική εβδομαδιαία απόδοση των βασικών μας δεικτών.

Είναι πρωτίστως ο τρόπος με τον οποίον ήρθε μια τέτοια απόδοση.

Που αν και μέτρια σε απόλυτο ποσοστό (ΓΔ +1,43%, FTSE +1.43%, ΔΤΡ +1,45%, FTSEM +0,61%), παραμένει το υψηλότερο από όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια παγκοσμίως.

Κι όχι μόνο είναι ανώτερη η  απόδοση, αλλά είναι και η μοναδική θετική.

Επί παραδείγματι, ο Nasdaq Composite έκλεισε με -3,25% στο εξεταζόμενο διάστημα, ο S&P500 -1,52%, ο Dow30 -0,59%· μα και στην Ευρώπη, ο γαλλικός CAC40 είδε απώλειες 1,62% και ο γερμανικός DAX40 τερμάτισε στο -0,94%.

Μια τέτοια συμπεριορά επιδεικνύει την ανθεκτικότητα που επιζητούμε διακαώς. Μια ανθεκτικότητα που έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις το τελευταίο 14μηνο, και συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά.

Κι αυτό διότι σε μια δύσκολη, κατα τ’ άλλα, εβδομάδα, απορροφήθηκαν κάθε είδους ρευστοποιήσεις.

Παράλληλα, η διάχυση ήταν αξιμνημόνευτη. Τέτοια πολυφωνία είχαμε να δούμε χρόνια, καθώς εναλλάσσονται μόνιμα οι «πρωταγωνιστές», ανεξαρτήτου κλάδου ή κεφ/σης.

Επίσης, τουλάχιστον 10 μετοχές είδαν νέα πολυετή (λ.χ. ΙΝΚΑΤ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ) ή ιστορικά υψηλά (λ.χ. ΚΡΙ), ενώ άλλες τόσες κρατούν επαφή με τα ήδη επιτευχθέντα (λ.χ. ΙΝΤΕΚ, ΕΝΤΕΡ, CENER, ΜΥΤΙΛ).

Επαναλαμβάνουμε ότι μολονότι τα στατιστικά έχουν τη σημασία τους, η ποιότητα είναι εκείνη που σφραγίζει τον τίτλο του καλύτερου χρηματιστηρίου.

Κάτι που δίνει με τη σειρά του αυξημένη πιθανότητα αφενός ανοδικής συνέχισης, αφετέρου υπερπαόδοσης έναντι των περισσοτέρων «μεγάλων», αν όχι όλων.

Προφανώς, η πρόκληση που αφορά στην απευκταία κλιμάκωση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι κρίσιμη. Ωστόσο, οι αγορές συνεχίζουν και ποντάρουν υπέρ της σταδιακής άμβλυνσης, άρα και αποσυμφόρησης από την κινδυνολογία της επαναφοράς πληθωριστικών πιέσεων, ελέω αυξημένου μεταφορικού κόστους ή/και στρατιωτική εμπλοκή μεγαλύτερων δυνάμεων.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο