Ο Τραπεζικός Δείκτης θα πρωταγωνιστήσει

Η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό έχει αλλάξει προ πολλού. Κι είναι εξαιρετική.

Από το χαμηλό των 443 μονάδων 16 μήνες πριν, ο Δείκτης αντιμετωπίζει και πάλι τις 1000.

Και πέρα από τις υπεραποδόσεις όλο αυτό το διάστημα, η ανθεκτικότητα των μετοχών του στα δύσκολα κομμάτια δίνει μια ποιότητα ανεπανάληπτη, ειδικά για τέτοιου είδους μεταβλητότητα.

Συνυπολογίζοντας τον ..άκλυτο βίο των τελευταίων 15 ετών, που έχουν ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρηθεί σε υπέρμετρο βαθμό (ουσιαστικά, η αξία τους έχει μηδενιστεί), μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι πρόκειται για μια ολική επαναφορά.

Μπροστά μας έχουμε τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ, το οποίο στήριξε τα τραπεζικά ιδρύματα στη δύσκολη ώρα. Και προφανώς αποεπενδύει με ζημία, όπως γράφεται στον οικονομικό τύπο, όμως αυτό δεν είναι κάτι που εκπλήσσει, καθώς ο σκοπός της τότε -αναγκαστικής- επένδυσης του Ταμείου δεν ήταν το ενδεχόμενο κέρδος, αλλά, όπως υποδηλώνει το όνομά του, η σταθερότητα στο οικονομικό σύστημα.

Οίκοθεν νοείται ότι η «ζημία» που έφαγε το Ταμείο από τις τράπεζές μας είναι μικρότερη από τη «ζημία» που θα είχε προκληθεί εάν κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα και αποτύγχαναν οι μηχανισμοί στήριξης.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, οι τράπεζες κινούνται σε τροχιά «ιδιωτικοποίησης». Αν και συμβολικού χαρακτήρα, η διαδικασία δίνει πόντους και μόνο με τις ζυμώσεις, ενώ αντικρύζοντας την επίκείμενη συμφωνία της Alpha με τη Unicredit, μόνο θετικά μπορούμε να δούμε τη συνέχεια.

Κάτι αντίστοιχο θα έρθει, αργά ή γρήγορα και για Piraeus και ΕΤΕ, με τη δεύτερη να έχει και τον πιο μακρύ δρόμο.

Στο ταμπλό, η συνδυασμένη μετάφραση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και της (μάλλον θετικής) προεξόφλησης ότι η ως άνω αναφερθείσα διαδικασία θα περατωθεί καλώς, έχει δώσει στις τραπεζικές μετοχές άλλον αέρα.

Εξάλλου, και τα οικονομικά αποτελέσματα τρίμηνο με το τρίμηνο εντυπωσιάζουν, ώστε να εξασφαλίζεται η σταδιακή τοποθέτηση μεγάλων θεσμικών κεφαλαίων.

Στο ερώτημα «ποια είναι η πρώτη επιλογή από τις τέσσερεις» απαντάμε απευθείας με «όλες, διασπορά και στις τέσσερεις», καθώς είναι προτιμώτερο το προς τραπεζική επένδυση κεφάλαιο να διαμοιραστεί, παρά να εγκλωβιστεί σε μόνο μία, άσχετα αν στο μέλλον θα είναι εκείνη που θα τα πάει καλύτερα από τις άλλες.

Τέλος, σε επίπεδο δείκτη, ο δρόμος -αρχικά- για τις 1100 είναι ανοιχτός, ενώ η ανοδική τάση κράτησε με ..το ζόρι στο δύσκολο σκέλος του ξεσπάσματος της επίθεσης της Χαμάς, και μάλιστα την ίδια ώρα που ο Γενικός είχε χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο