Οι Ελλάκτορας και Άβακας θα πληρώνουν διόδια στην Αττική Οδό

Με την Αττική Οδό να περνά στα χέρια του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με γεια της), το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 S.A.S.. αποχώρησε με κλάματα από τη διαδικασία.

Κι όπως φαίνεται, η αγορά είχε παίξει δυνατά στοιχήματα στις μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ στο ταμπλό των Αθηνών.

Με τον πρώτο να καταγράφει -6,18% στη συνεδρίαση που συνόδεψε την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, και τον δεύτερο -7,97%.

Κάτι που είχε αρχίσει να «μυρίζει» νωρίτερα, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν χάσει αμφότερες 18,5% και 25% από τα πρόσφατα επιτευχθέντα πολυετή υψηλά τους, στα τέλη Ιουλίου, όταν παρέα με τη λοιπή αγορά υπεραπέδιδαν.

Κι όμως, η ζωή συνεχίζεται, καθώς η συγκεκριμένη έκβαση μη ανάθεσης σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση/λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού (για 25 έτη) δεν γκρεμίζει τα όνειρα των ομίλων αυτών.

Εξάλλου, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα έπρεπε να εκτοξευτεί, κάτι που προφανώς δεν έγινε (-2,95%).

Επομένως, η όλη ιστορία είναι ένα ακόμα βήμα˙ προς τα εμπρός για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ που ισχυροποιεί τη θέση της, προς τα πίσω για Ελλάκτορα και Άβακα.

Η όλη δυναμική που έχουν αποκτήσει το τελευταίο έτος και οι τρεις μετοχές, δεν ήρθε από ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά αθροίζοντας πλείονες παράγοντες και τις προσδοκίες για το μέλλον.

Θεωρούμε, παρόλα αυτά, ότι η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα για τα επόμενα έτη. Με άλλα λόγια, η κίνηση έχει μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς τα πραγματικά οφέλη από τη σύμβαση θα φανούν πιο μετά.

Η μετοχή ήταν ήδη καλός επενδυτικός προορισμός, και λογικά θα επακολουθήσουν σε κάποιες εβδομάδες αναθεωρήσεις προς τα πάνω σε τιμές-στόχους. Παράλληλα θα μαγνητίσει επιπλέον θεσμικά βλέμματα, σε συνδυασμό με τις σοβαρές κινήσεις της στην αγορά ΑΠΕ, ενώ υπενθυμίζουμε τη συγκυρία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη DBRS, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε εισροές ξένων κεφαλαίων.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο