Οι τρεις πιο ανθεκτικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Βασική αρχή στην επιλογή τίτλων υπέρ μιας ανοδικής τάσης είναι να προτιμώνται αφενός εκείνες που τρέχουν στην άνοδο, αφετέρου εκείνες που ανθίστανται στα πτωτικά σκέλη της.

Στην παρούσα φάση, έχουμε και κραταιά ανοδική τάση, και πτωτικό σκέλος.

Κι έτσι, είναι λογικό να αναζητήσουμε μετοχές για να (επανα)τοποθετηθούμε.

Από τη μία, θα ψάξουμε ένα σημείο αγοράς, είτε τεχνικά/διαγραμματικά, είτε και σε σχέση με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς.

Το σημείο αυτό, είναι υποκειμενική επιλογή του καθενός, ανάλογα τον επενδυτικό του χαρακτήρα και χρονικό ορίζοντα τοποθέτησης.

Από την άλλη, θα ψάξουμε «τις καλύτερες μετοχές», και η λογική προτάσσει να επιλέξουμε εκείνες με την καλύτερη συμπεριφορά.

Ισχύει και το αντίστροφο, να αποστραφούμε τίτλους που δεν ακολούθησαν την ανοδική κίνηση όλης της αγοράς, ή έμειναν πίσω, ή ακόμα κι αν έχουν πολύ νευρική συμπεριφορά τόσο ανοδική (σε ανοδικά σκέλη) όσο και πτωτική (σε πτωτικά σκέλη).

Βάσει της ανθεκτικότητας που επέδειξαν, οι τρεις «καλύτερες» μετοχές είναι οι ΟΠΑΠ, CENER και ΜΠΕΛΑ.

Οι δύο τελευταίες φλερτάρουν μόνιμα σε ιστορικά υψηλά, με πολύ υψηλές θετικές αποδόσεις, ετήσιες (+168% και +97%) και 6μηνιαίες (+76% και +38%). Ο ΟΠΑΠ δείχνει τόσον καιρό αρκετά ράθυμος, όμως τα πρόσφατα ανακοινωθέντα αποτελέσματα εξαμήνου και η -για άλλη μια φορά- γενναία μερισματική απόδοση τον βάζουν και πάλι σε τροχιά ανόδου.

Και παρά την εξαιρετική συμπεριφορά στην άνοδο, οι τρεις τους έχουν διορθώσει μόλις 3,8%, 4,8% και 5,2% αντίστοιχα από τα υψηλά της κίνησης.

Την ίδια ώρα που άλλες -ισχυρές, κατά τ’ άλλα- μετοχές έχουν πιεστεί υπέρμετρα, όπως ΤΕΝΕΡΓ (-22%), ΕΥΔΑΠ (-19%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΛΦΑ (-17%).

Να σημειωθεί δε ότι 15 από τις 25 της μεγάλης βλέπουν διψήφιο ποσοστό στη διόρθωση, με τον Γενικό να χάνει 6,9% και τον ΔΤΡ -12,8%.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ ενσωματώνονται και στον MSCI Greece Index, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο