Πού οφείλεται τέτοια νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κι ενώ κάποιος θα περίμενε να εκτοξευτούμε μετά από τη διπλή αναβάθμιση της Moody’s, το Χρηματιστήριο Αθηνών ακόμα χωλαίνει.

Μια ματιά στην ανακοίνωση του Οίκου αρκεί για να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται.

Η προβληματική εδράζεται στην εικόνα που παρουσιάζουν οι διεθνείς αγορές.

Εξαιτίας αφενός της αμερικανικής καραμέλας για πολύ επίμονη αγορά εργασίας που δεν λέει να ευαισθητοποιηθεί, αφετέρου των απαισιόδοξων και συνάμα προειδοποιητικών ανακοινώσεων της Lagarde.

Εν ολίγοις, η Λεωφόρος Αθηνών έχει ανάψει τις μηχανές για νέο ανοδικό γύρο.

Τούτο δε επιβεβαιώνεται από την πρότερη, προεξοφλητικού χαρακτήρα ανοδική κίνηση 12 μηνών αλλά και από τις τελευταίες εξελίξεις και τις αναβαθμίσεις από τους Οίκους αξιολόγησης.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα εξαιρετικά οφέλη από τις εξελίξεις αυτές έχουν μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, διότι αντίστοιχα τα κεφάλαια που αναμένεται να εισέλθουν έχουν μεσο-μακροπρόθεσμη στόχευση, ενώ και η τοποθέτηση δεν είναι τόσο άμεση.

Άρα, το γεγονός ότι δεν ..πετάμε σε νέα υψηλά, δεν μπορεί να μας προβληματίζει, τουλάχιστον στο μέτρο υγιών επενδυτικών στόχων.

Σαφώς και θα θέλαμε να γράφουμε παιάνες στα άρθρα μας, αλλά ήδη αυτό που βιώνουμε το τελευταίο 12μηνο είναι ανεπανάληπτο, τόσο σε (θετική απόδοση) όσο και κυρίως σε ποιότητα.

Κάτι που εξασφαλίζει με τη σειρά του την ανοδική συνέχεια.

Επιστρέφοντας στα βαρίδια, και στον λόγο για τον οποίον δεν κινούμεθα επιθετικά μετά τις αναβαθμίσεις, πρέπει να πούμε ότι ένα μέρος της «έκπληξης» που ήρθε από τους Οίκους έχει ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό, και προφανώς τιμολογηθεί.

Εξάλλου, η τραγική συγκυρία στη Θεσσαλία χάλασε το κλίμα, με την ενδεχόμενη επιβάρυνση στην ψυχολογία, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Εν κατακλείδι, όλα βαίνουν καλώς. Όσο δεν αλλάζουν άρδην κάποια σημαντικά σημεία της συνολικής ανάλυσης, δεν είναι εύκολο να δούμε μεγάλες βυθίσεις, που θα μπορούσαν να τρομάξουν την ανοδική τάση.

Το πρόβλημα, αν αυτό έρθει ποτέ, θεωρούμε ότι θα έρθει από μια συνολική επισκόπηση της παγκόσμιας οικονομίας, με μοχλό την αμερικανική οικονομία, στην περίπτωση που η τοξική συνθήκη ύφεση-πληθωρισμός-υψηλά επιτόκια παραμείνει επί μακρόν.

Εξ ου και η ανάγκη για αντανακλαστικά εκ μέρους των εμπλεκομένων, σωστή διαχείριση χρημάτων και διασπορά σε τίτλους που «αξίζουν» τον κόπο.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο