Πού βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών στο τέλος του 2023

Πρωταθλητής και το 2023 τόσο σε αποδόσεις, όσο και σε μεγέθυνση των εισηγμένων του

Στο site του Μικρομετόχου έχουμε αναφερθεί πολλάκιες σε όλες αυτές τις μεταβλητές που δικαιολογούν τον τίτλο.

Σε αδρές γραμμές, η χρονιά μάς έδωσε την προ 13 ετών χαμένη επενδυτική βαθμίδα.

Μια αξιολόγηση που δεν ήρθε φυσικά σε μία νύχτα, αλλά ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας επανατακτοποίησης ζητημάτων.

Οι επιλέξιμοι από την ΕΚΤ Οίκοι αξιολόγησης περιέγραψαν στις εκθέσεις που συνόδευσαν τις αποφάσεις τους μια άκρως επιτυχημένη πορεία μιας οικονομίας που από το ναδίρ βρέθηκε στο ζενίθ.

Απομείωση του δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, με σημαντική πιθανότητα να συνεχιστεί αυτό για τα επόμενα λίγα χρόνια· πολιτική σαφήνεια, μετά και από την ευρεία επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές του καλοκαιριού· δημοσιονομική πειθαρχία με «εύκολη» επίτευξη τιθέμενων στόχων· θωρακισμένο (πλέον) και ισχυρό τραπεζικό σύστημα, με σαφέστατη υπεροχή κεφαλαιακής επάρκειας και εκμετάλλευσης της θετικής συγκυρίας.

Στο μέτρο που μάς αφορά άμεσα, το Χρηματιστήριο έχει δείξει ξεκάθαρα την παραπάνω συνθήκη. Ισχυρές θετικές αποδόσεις, απαράμιλλη ποιότητα στην άνοδο και στην τοποθέτηση κεφαλαίων, ξεκάθαρη μεταστροφή επενδυτικού χαρακτήρα σε μεσο-μακροπρόθεσμο, αύξηση συναλλακτικής δραστηριότητας, εισαγωγή νέων εταιρειών, επιχειρηματικές ζυμώσεις.

Οι εισηγμένες, ή έστω μια ομάδα αυτών (που παρακολουθούμε ούτως ή άλλως στενά στο site) παραδίδουν ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα που προϊδεάζουν για τη συνέχεια.

Οι κλάδοι που αξίζουν την προσοχή μας είναι η πληροφορική, οι τράπεζες, η ενέργεια (ΑΠΕ) και οι κατασκευές-υποδομές.

Το ταμπλό ..φωνάζει για τα παραπάνω και όσοι ασχολούνται ενργά με αυτό έχουν ήδη δει τις «καλύτερες» επιλογές, τουλάχιστον εκείνες που με μεγάλη πιθανότητα θα συνεχίσουν να πρωταγωνσιτούν, εφόσον η αγορά συνεχίσει ανοδικά (επίσης με μεγάλες πιθανότητες). Ή θα αμυνθούν σε ένα αντίθετο σενάριο.

Τα διεθνή βοηθούν τα μάλα. Η Wall Street κλείνει το -δύσκολο- έτος στα ιστορικά υψηλά. Σε μια χρονική συγκυρία που ακόμα δεν έχει καν αρχίσει η Fed να μειώνει επιτόκια ή/και να ξαναχαρίζει φθηνό χρήμα (δεν είναι ακόμα η ώρα για τέτοια συζήτηση).

Η Ευρώπη, επίσης βρίσκεται κοντά στα υψηλά της (λ.χ. ο Eurostoxx50 είναι σε αχαρτογράφητα νερά), παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις της ΕΚΤ για χλιαρούς ή/και μηδενικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Τέλος, τα ομόλογα έχουν αποδείξει την επενδυτική ασφάλεια. Σε εγχώριο επίπεδο, καταγράφουμε spread υπερπολυετών χαμηλών επιπέδων, τουλάχιστον συγκρίνοντας από το 2009 και μετά (βλ. Κρίσεις χρέους). Μόνιμα πτωτικό, σίγουρα παραπέμπει σε spread «αξιοπρεπούς» οικονομίας και όχι χώρας-παρία.

Διαγραμματικά και σε πιο βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ο Γενικός μας Δείκτης βρίσκεται σε θετικό εδαφος μετά τη διάσπαση των 1260, με πρώτο στόχο τις 1330 και ζώνη υποδοχής τις 1450.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο