Σε κακό ταμπλό μπαίνει η Optima

Ήταν που ήταν «ακριβή», χάλασε και το κλίμα πριν καν μπει.

To Χρηματιστήριο έχει χάσει τον βηματισμό του, κάτι που έχει διαφανεί από την εξαρχής απώλεια και μετέπειτα τεχνική επιβεβαίωση των 1220 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Και όσο δεν βγαίνουν αντανακλαστικά, ελέω γενικότερης κακής εικόνας των διεθνών αγορών, τόσο η πλαγιολίσθηση συνεχίζεται.

Οι όγκοι συναλλαγών, μολονότι μειωμένοι σε σχέση με εκείνους της 12 μηνης ανόδου, ωστόσο αρκούν, όπως φαίνεται για να κάνουν ζημία.

Αυτό μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αγοραστές έχουν αποτραβηχτεί, συνθήκη που αναγκάζει να αναζητήσουμε αλλού τις αιτίες της απαξίωσης.

Ενδέχεται να φταίει η διστακτικότητα που πλανάται σχετικά με μια επιστροφή των επιθετικών επιτοκιακών στοχεύσεων της Fed˙ ενδέχεται να φταίει η αφαίμαξη ρευστότητας για συμμετοχή στην πολυδιαφημισμένη εισαγωγή της Optima˙ ενδέχεται να φταίει η εφαρμογή του «πούλα στην είδηση (της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας»˙ ίσως πάλι, να φταίνε τα φεγγάρια..

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της οικονομίας και της χρηματαγοράς μας, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Και ισχύει -παρά την πλαγιολίσθηση- ότι η είσοδός μας στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια σημαίνει πάρα πολλά, που δεν μπορεί ακόμα η ρηχή αγορά μας να τιμολογήσει σωστά.

Η Optima, έχουμε δικαιολογήσει, (https://www.mikrometoxos.gr/mia-aktinografia-tis-optima-telika-axizei-ton-kopo/) εισάγεται με πολύ μεγάλο premium σε σχέση με τους ομοίους της, αλλά και συγκρινόμενη με πολλές ακόμα «αξιόλογες» μετοχές. Που, εδώ που τα λέμε, δεν έχει αποδείξει ακόμα τίποτα η συγκεκριμένη, παρά μόνο ότι διαθέτει εξωστρεφές και ικανό τμήμα επικοινωνίας.

Κι όσο για τα ισχυρά μεγέθη της, αφενός έρχονται σε συγκυρία που ευνοεί τέτοια λόγω επιτοκίων αναφοράς, αφετέρου είναι άλλες οι δυναμικές που προσδιορίζουν αν μια μετοχή (και δη τραπεζική) δεν θα ..πληγώσει τους μικρομετόχους της.

Στο τεχνικό σκέλος, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε αρντηικό έδαφος, χάνοντας και τα προηγούμενα (και πολύ κρίσιμα) χαμηλά επίπεδα, κλείνοντας κάτω από τη ζώνη 1180-85. Εξαιρετικά επικίνδυνη έκβαση, διότιθ ενδέχεται να χτυπήσουν στοπ και να επανατροφοδοτήσουν το ισχύον αρνητικό momentum, μεταμορφώνοντας το διάγραμμα σε πτωτικό.

Ο ΔΤΡ έχει το 870 αντίστοιχο νούμερο που οριοθετεί την τάση.

Τέλος, μια πρώτη ματιά στις προβλέψεις σχετικά με την αποεπένδυση του ΤΧΣ, κυρίως από ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, δεν βοηθά. Η ΑΛΦΑ δείχνει πιο στιβαρή, ίσως να βρει πιο εύκολα τη λύση, όμως οι άλλες δύο (η ΕΥΡΩΒ δεν είχε μεγάλο νούμερο άξιο λόγου) έχουν ύποπτη συμπεριφορά που παραπέμπει σε μπελάδες.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο