Standard & Poors: Λίγοι το ήξεραν, πολλοί το έμαθαν

Ιστορικής αξίας η αναβάθμιση από τον μεγάλο Οίκο Αξιολόγησης, που επανέφερε τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα.

Μετά από 13 χρόνια, ο S&P αποφάσισε ότι η Ελλάς είναι μια «σοβαρή» οικονομία, ώστε το αξιόχρεό της να πάρει την (ελάχιστη) βαθμίδα ΒΒΒ- και να είναι πλέον επενδυτικός προορισμός για τους επενδυτές ανά τον κόσμο.

Η σημαντικότητα αυτού είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς αφενός τα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε τέτοιου είδους βαθμίδες (ΒΒΒ- και πάνω)  είναι πολλαπλάσια από εκείνα που προτιμούν υποβαθμισμένες οικονομίες, και που τόσα χρόνια μάς συντηρούσαν.

Αφετέρου, εξ αντιθέτου όλοι θυμόμαστε (και θέλουμε να ξεχάσουμε) τί συνέβη όταν χάναμε τη θέση μας στα επενδυτικά σαλόνια επί Παπανδρέου, λίγο μετά το περίφημο διάγγελμα με τη μωβ γραβάτα και το ψαροκάικο να περνά από πίσω του.

Ακόμα σημαντικότερο κι από την ίδια την αναβάθμιση θεωρείται το λεκτικό του Οίκου στην έκθεση που συνοδεύει την απόφαση.

Ο Οίκος αναμένει καλύτερη εικόνα στο μεσοπρόθεσμο, λόγω ενός συνδυασμού συνθηκών, όπως η πολιτική σταθερότητα, η δημοσιονομική εξυγίανση και η γενναία (αναμενόμενη) μείωση του κρατικού χρέους.

Ο Οίκος στόχευσε ακριβώς στις παραμέτρους που αφήνουν, αν όχι προσκαλούν, τους επενδυτές να εστιάσουν στα ελληνικά επενδυτικά οχήματα, με κύριο πυλώνα -προφανώς- τα ομόλογα, τα οποία δίδουν αξιοπρεπέστατες αποδόσεις (ΕΓΗΔ και ΟΕΔ) σε σχέση με τον μειωμένο πλέον κίνδυνο.

Και συγκρίνοντας με άλλες παρεμφερείς επενδυτικές επιλογές, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε «συγκριτικό πλεονέκτημα». Τούτο δε έχει τη δικαιολογητική του βάση ακριβώς στην εν λόγω ανάκτηση, της οποίας η έλλειψη ήταν και ο τελευταίος ανασταλτικός παράγοντας.

Υπενθυμίζουμε οτι το 10ετές μας κρατικό αναφοράς βλέπει απόδοση στη λήξη 4,34%, με spread 144 μ.β., ενώ και τα έντοκα προσφέρουν 3,8-3,9%, ανάλογα τη διάρκεια. Επί παραδείγματι, την Τετάρτη αναμένεται δημοπρασία ΕΓΗΔ 26 εβδ., με την προηγούμενη στις 26/7 να έδωσε 3,8%. Κι όλα αυτά, σε ευρώ.

Κι όσον αφορά στο Χρηματιστήριό μας, η αναβάθμιση θα φέρει σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια προς τοποθέτηση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα στη μετοχική αγορά, σταδιακά. Καθώς τα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα έχουν πλέον ελληνικές μετοχές προς εξέταση, γρήγορα θα καταλάβουν ότι οι εισηγμένες μας (κάποιες εξ αυτών) αφορούν σε μικρά διαμάντια, με στιβαρά χρηματοοικονομικά, εξωστρέφεια και μεγάλες αντικειμενικές προσδοκίες για καλύτερες αποτιμήσεις.

Εξάλλου, και οι επιχειρηματικές ζυμώσεις όλο αυτό το διάστημα στο εσωτερικό παραπεμπουν σε θετικές προσδοκίες, με την επιχειρηματολογία να εδράζεται στη μακροημέρευση των εταιρειών/ομίλων και όχι αποκλειστικά στην τιμή των μετοχών στο ταμπλό, η οποία αργά ή γρήγορα μοιραία ακολουθεί την καλή (ή κακή) πορεία της εταιρείας της.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο