Συνεχίστηκαν οι «ύποπτες» αποχωρήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Προβληματισμένη η αγορά, ξαναπαγιδεύει όσους τόλμησαν να πιστέψουν σε ανοδική αντίδραση. Κάτι που θα πληρώσει ακριβά, όπως πάει.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης άφησε πικρή επίγευση, καθώς οι πωλητές όχι μόνο αναχαίτισαν τα πρωινά θετικά πρόσημα (υψηλό ημέρας +0,68%), αλλά έστησαν στον τοίχο τους περισσότερους τίτλους σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Έτσι, το κλίμα επιβαρύνθηκε κι άλλο, με τη γενικότερη πεποίθηση πως όσοι προσπάθησαν να τοποθετηθούν θα ψάξουν την έξοδο, πουλώντας και ανατροφοδοτώντας το αρνητικό momentum.

Και οι φόβοι που θέλουν τον Γενικό Δείκτη να έχει εισέλθει σε αρνητική περιοχή επιβεβαιώθηκαν. Ο Δείκτης έχει χάσει τις 1220 μονάδες, που οριοθετούσαν την ανοδική τάση 12μήνου, και μάλιστα εν μέσω αναβαθμίσεων (και ανάκτησης επενδ. βαθμίδας).

Και η συμπεριφορά των τελευταίων ημερών, με μέτριο τζίρο-αδυναμία άμεσης ανοδικής αντίδρασης-αναισθησία σε θετικά νέα, μόνο καλό δεν κάνει στη γενικότερη εικόνα.

Υπενθυμίζουμε δε ότι η αγορά γυρίζει ανοδική μόνο με πειστική κατοχύρωση των 1240 μονάδων του Δείκτη, και ανάλογα πώς θα κυμανθούν οι 20-30 αξιόλογοι τίτλοι.

Το παράδοξο είναι ότι τίποτα εγχώριο δεν δικαιολογεί τέτοια πλαγιολίσθηση, επομένως έχουμε αναζητήσει στις διεθνείς αγορές τα αίτια, τα οποία εξειδικεύονται στην αναζωπύρωση του προβλήματος του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες.

Περί αυτού, η ΕΚΤ δια στόματος Lagarde είναι συγκεκριμένη, που εν ολίγοις «καίει» κάθε προσδοκία για σοβαρή ανάρρωση μέχρι το τέλος του 2023. Και βλέπουμε..

Αντίστοιχα, η Fed δεν υπολογίζει σύντομα μια παύση της παρεμβατικής πολιτικής προς υψηλότερα επιτόκια, πόσο μάλλον και κάποια αντιστροφή και επιστροφή σε περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Και με την αγορά ομολόγων να ..ξεπουλάει, κανείς δεν δείχνει να προεξοφλεί σύντομα νέο κύκλο ανόδου των αγορών.

Παρεμπιπτόντως, η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ ανέρχεται σε υπερπολυετή υψηλά στη ζώνη του 4,55% (!), με το 2ετές στο υπερβολικό (;) 5,05% με 50 μ.β spread υπέρ του.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές, και χρειάζεται υπομονή, δεδομένου ότι η αγορά μας είναι ρηχή και επηρεάζεται εύκολα. Θεωρούμε ότι θα επέλθει η ισορροπία και πάλι, αλλά σε αυτήν τη φάση, πρέπει να απορροφηθούν οι αναταράξεις.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο