Το Χρηματιστήριο απορροφά τα νέα επίπεδα. Μπροστά μας, τα καλύτερα

Η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν κρίσιμη τόσο για τη Λεωφόρο Αθηνών όσο και για τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια.

Για διαφορετικούς λόγους.

Από τη μία, η Αθήνα χαιρέτισε τη δημόσια προσφορά της ΕΤΕ με μια μεγαλοπρεπή ζήτηση από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ενώ και την επόμενη ημέρα συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό οι αιτήσεις από τους επενδυτές.

Προφανώς, τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα, το επιτοκιακό καθεστώς στην ΕΚΤ αλλά και η γενικότερη πεποίθηση ότι οι τράπεζες έχουν εύφορο έδαφος μπροστά τους, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για υπεραποδόσεις.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η πρότερη εξωπραγματική συμπεριφορά τόσο της ΕΤΕ όσο και των λοιπών τραπεζικών μετοχών, όπως συχνά επισημαίνουμε.

Και συνδυάζοντας αυτά αφενός με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την επικείμενη σταδιακή τοποθέτηση ξένων θεσμικών, αφετέρου με τα διθυραμβικά σχόλια των εκθέσεων των αναλυτών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, θεωρούμε ότι η περίοδος είναι καλή.

Από την άλλη, η  Wall Street υποδέχτηκε τα δεδομένα του ΔΤΚ με πανηγυρισμούς, καθώς οι βασικοί δείκτες έπιασαν υψηλά ημέρας με μεσοσταθμικά +2%, ενώ εντύπωση προκάλεσε η μικρή κεφ/ση που ..εξερράγη, λόγω της γνωστής έκθεσης των μικρότερων εισηγμένων στο κόστος δανεισμού. Ενδεικτικά, ο 600άρης S&P έκλεισε στο +5,5% με ασύμμετρα υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα σε πάνω από το 90% των εισηγμένων του.

Πέραν αυτού, τα αποτελέσματα οδήγησαν με μια ακραία αύξηση των πιθανοτήτων στο Σικάγο η Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στις 13 Δεκ. Ακόμα, αυξήθηκαν εντυπωσιακά για πρώτη φορά οι πιθανότητες (από σχεδόν μηδενικές, τόσον καιρό) να μειωθούν τα επιτόκια στις κοντινές συνεδριάσεις από Απρίλιο έως Ιούνιο. Ενδεικτικά για τη συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου:

Βεβαίως, είναι ενδείξεις και όχι βεβαιότητα, καθώς είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο. Αναλογιζόμενοι, όμως,  τη σημασία της επιτοκιακής πολιτικής στις αγορές μετοχών αλλά και τον προεξοφλητικό χαρακτήρα στα χρηματιστήρια, μπορούμε να αντιληφθούμε τί σημαίνουν όλα αυτά. Εξάλλου, και η απόδοση των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ κατήλθαν ακαριαία.

Ο ΔΤΡ έχει μπροστά του το επίπεδο 1015 μονάδων που τίμησε με ακρίβεια εχθές ως αντίσταση στην άνοδο, με επόμενο στόχο τις 1080.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο