Το Χρηματιστήριο παραπατά. Τα γκρίζα σύννεφα στις ΗΠΑ

Μην έχοντας κάποιον κρίσιμο εγχώριο παράγοντα που οδηγεί σε τέτοιου είδους πλαγιοπτωτική κίνηση, στρέφουμε το βλέμμα στις διεθνείς αγορές.

Κρίσιμες οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις των επόμενων ημερών για τις ΗΠΑ, καθώς τα αποτελέσματα θα δείξουν τις προσδοκίες για τα επόμενα βήματα της Fed.

Και προφανώς, σε ένα περιβάλλον έντονων πληθωριστικών πιέσεων και μεταβαλλόμενων επιτοκίων, δεν γίνεται να αμελούμε τις δυναμικές αυτές.

Σε πρώτη φάση, οι αγορές αναμένουν με μεγάλη πιθανότητα άλλη μια αύξηση μέχρι το τέλος του έτους, της τάξεως του 0,25%-0,5%.

Αυτό από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο, ωστόσο φέρνει οριακά στο τραπέζι το κατά πόσο η Fed κατάφερε να πέσει μέσα στις προβλέψεις της, καθώς από εδώ και πάνω, κάθε αύξηση επιτοκίου είναι «μη αναμενόμενη» και υποδεικνύει αφενός την αδυναμία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να υπολογίσει σωστά το πρόβλημα, αφετέρου την περαιτέρω δυσκολία αντιμετώπισης αυτού.

Στο επίκεντρο παραμένει η αγορά εργασίας, καθότι βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότερο απαθής στις παρεμβάσεις, προς το παρόν τουλάχιστον.

Κάτι που με τη σειρά του δείχνει ότι το μέγεθος των (δημοσιονομικά και νομισματικά τοποθετημένων) κεφαλαίων, και δη με χαμηλότατο κόστος τα περασμένα έτη, «παραείναι μεγάλο» για τη συγκεκριμένη συνθήκη. Και πιθανόν να χρειαστεί χρόνος ώστε να επέλθει μια μερική ισορροπία, μετά από όλες τις παρεμβάσεις.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις, οποιαδήποτε έκπληξη από το αναμενόμενο θα οδηγήσει την αγορά στο βραχυπρόθεσμο. Και ελλείψει δικού μας momentum, ενδέχεται να επηρεαστούμε έως ένα βαθμό.

Κατά τα λοιπά, η συγκυρία μάς βρίσκει σε αρνητικό έδαφος σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, πλην όμως η συμπεριφορά πολλών εισηγμένων δεν δείχνει πτωτική.

Τουναντίον, χαρτιά όπως ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΚΡΙ, ΚΑΡΕΛ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΙΝΚΑΤ, ΦΡΛΚ κ.α. δεν έχουν καταλάβει και πολλά από πτώση. Σε πρώτη φάση, αποδεικνύονται ανθεκτικά (όλα κάτω από 10% διόρθωση από τα υψηλά της κίνησης), ενώ ταυτόχρονα παραμένουν σε ανοδική τάση, χωρίς να έχει πειραχτεί στο ελάχιστο η τεχνική τους εικόνα.

Και προφανώς, είναι εκείνα που προτιμούμε εξαρχής, ώστε τελικά να αποδεικνύεται ότι κάθε πτωτικό σκέλος μάς χαρίζει πιο καθαρή εικόνα για το ποιοι θα είναι οι «νικητές» όταν επανέλθει η ανοδικότητα.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο