Το καλύτερο ταμπλό των τελευταίων δεκαετιών

Πολύ δύσκολη η συνεδρίαση της Τετάρτης, με καταλύτη την είδηση υποβάθμισης του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον Οίκο Fitch. Και το φτωχό μας Χρηματιστήριο, επέδειξε απαράμιλλη ανθεκτικότητα

Όλα τα Χρηματιστήρια λύγισαν στο βάρος μιας τέτοιας ανακοίνωσης, που εν πρώτοις φαίνεται να έπληξε τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ωστόσο, αφενός δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται (ή διαβάζεται), αφετέρου έδωσε εξαιρετική ευκαιρία στους απανταχού επενδυτές.

Ειδικότερα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορούμε να δούμε τουλάχιστον δύο θετικά σημεία:

το πρώτο έχει να κάνει με την ανάδειξη των «καλών» χαρτιών, και ουσιαστικά είναι και εκείνα που ήδη έχουν επιδείξει αξιοζήλευτη συμπεριφορά.

Διότι πολύ απλά, μετοχές όπως (ενδεικτικά) ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΕΠΣΙΛ, CENER, ΕΛΧΑ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΦΡΛΚ, ΙΝΤΕΚ, ΟΛΥΜΠ αντέδρασαν εντυπωσιακά από τα χαμηλά της ημέρας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφενός άδειασαν οι πωλητές βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα που θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά στο κλίμα, αφετέρου διεφάνησαν τα αυξημένα αντανακλαστικά των αγοραστών, που κυριολεκτικά περίμεναν στη γωνία μια τέτοια ευκαιρία επανεισόδου.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίον ήρθε η ακαριαία πτώση, ώστε τελικά να κερδίζουμε ένα νέο και κοντινό σημείο εξόδου (stop loss) που δίνει και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε όποιον θέλει να ακολουθήσει την τάση.

Ως προς την αξιολόγηση της είδησης, έχουμε να σχολιάσουμε ότι από τη σκοπιά των μετοχών, τα ΣΜΕ του S&P500 κινήθηκαν όλη την ημέρα  μεταξύ -0,6% και -0,8%, ένα εύρος που δεν δικαιολογεί εν πρώτοις κλίμα πανικού. Αλλά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κρατήθηκαν στο -1% (Eurostoxx50, DAX40, CAC40), που επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Τέλος, αφήνοντας τις μετοχές, το δολάριο ΗΠΑ δεν αντέδρασε, όπως θα δικαιολογούσε κάποια σοβαρή ανησυχία για περαιτέρω ανάγκη ανατίμησης μέσω παρέμβασης.

To μόνο μου θυμίζει ότι έγινε υποβάθμιση είναι η πτώση του δεκαετούς κρατικού των ΗΠΑ, με τα ΣΜΕ του T Note κοντά στα χαμηλά 15ετίας και την απόδοση πάνω από 4,06%

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο