To κλίμα είναι θετικό στη Λεωφόρο Αθηνών

Οι επενδυτές επέστρεψαν ορεξάτοι μετά από πολλές εβδομάδες διστακτικότητας.

Όταν ένας S&P500 κατγράφει τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες παρακάμπτωντας κάθε κίνδυνο, όπως κρίση στη Μ. Ανατολή και υφεσιακές πιέσεις, τα πράγματα δείχνουν να έχουν προεξοφληθεί.

Ιδιαίτερα δε όταν, από την περασμένη εβδομάδα κιόλας, οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες διέσπασαν κρίσιμες αντιστάσεις, και είναι σε προφανή τροχιά για νέα ιστορικά υψηλά.

Η συναλλακτική δραστηριότητα στη Wall Street ήταν ανώτερη του μεσοσταθμικού, η Fed «άφησε» τα λουριά (αναμένουμε το FOMC Meeting για λεπτομέρειες) μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του αμερικανικού ΔΤΚ, ενώ φαίνεται ότι η συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ-Κίνας έβγαλε μεταφράσεις που άρεσαν στους επενδυτές.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, και αναγνωρίζοντας ότι το μοναδικό βαρίδι στην Αθήνα είναι το διεθνές κλίμα, οι αγοραστές είχαν «εύκολο» έργο.

Με εξαιρετική άνεση και 5/5 ανοδικές συνεδριάσεις, κατάφεραν να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη θετικό για πέμπτη εβδομάδα στις τελευταίες έξι και σε νέα υψηλά από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η άνευ προηγουμένου αποδοχή της προσφοράς της ΕΤΕ από το επενδυτικό κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό επεξέτεινε τα ευρήματα της ανοδικότητας, υπενθυμίζοντας ότι η επενδυτική βαθμίδα κατέλυσε την επιτυχία της διαδικασίας, καθώς αμβλύνονται σημαντικά οι συστημικοί κίνδυνοι.

Τεχνικά, και σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο Δείκτης κινείται προς τις 1450, με πρώτη στάση τις 1330.

Το σημείο αναφοράς είναι τα υψηλά της εβδομάδας, που ..συγκυριακά σταμάτησαν την επέλαση, όντας προϋπολογισμένη αντίσταση.

Επιμέρους, τα χαρτιά που προτιμήθηκαν και στηρίχτηκαν πρώτα (χωρίς συγκεκτριμένη σειρά) είναι πέραν των ισχυρών τραπεζών, οι ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ, ΑΡΑΙΓ, CENER, TITC, ΟΛΠ, ΕΝΤΕΡ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΤΚΑ, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΚΑΤ. Σημειώνουμε την ξαφνική προτίμηση για ΕΛΧΑ και ΒΙΟ, με γνώμονα τις ενοποιημένες του Ομίλου, ενώ αξιοθαύμαστα στοιχήματα παραμένουν τα σχήματα ΜΕΖΖ (πλην ΚΑΙΡΟ).

Τέλος, η αγορά ομολόγων επιβεβαιώνει την ως άνω αναφερθείσα εικόνα, καθώς το spread όπως πολλάκις σημείωνουμε έχει προσεγγίσει ιστορικά χαμηλά έχοντας μάλιστα υποδιπλασιαστεί σε μόλις ένα έτος από τις 250 μ.β. στις 125, πλέον σε επίπεδα που δικαιολογούν τη θετική στάση των επενδυτών. Η πρόσφατη δημοπρασία του 10ετούς μας (επανέκδοση) οδήγησε σε μειωμένη απόδοση 3,76% τόσο σε σχέση με το ονομαστικό επιτόκιο 4,25%, όσο και σε σχέση την αμέσως προηγούμενη του 4,34%.

Εξάλλου, η δημοπρασία έκλεισε με τιμή ΥΠΕΡ του αρτίου κατά 385 μ.β (103,85), cut -off 25% (!) αντί 14% της προηγούμενης, και συντελεστή κάλυψης 4,67x αντί 3,79.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο