Τρίτωσαν οι «κόκκινες Δευτέρες» στο Χρηματιστήριο

“[…] H Αγορά διορθώνει για δεύτερο μήνα, μετά από πολύ μεγάλη ανοδική κίνηση τόσο σε ποσοστό, όσο και σε διάρκεια. Είναι λογικό από την στιγμή που τόσο μεγάλο διάστημα ανέβαινε, περιμένοντας την επενδυτική βαθμίδα, να βγάλει διόρθωση.

Άλλωστε μιλάμε για μία αλλαγή φρουράς, τουλάχιστον εν μέρει, μιας και ένα μέρος των funds που είχαν τοποθετηθεί, θα αποχωρούσαν με την ένταξή μας στην βαθμίδα.

Οι νέοι συμμετέχοντες ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί στην Ελληνική Αγορά, ξέροντας ότι μπροστά τους έχουν και τις πωλήσεις Τραπεζικών πακέτων.

Οι ζημιές στη Θεσσαλία φαίνεται να καλύπτονται τόσο από την ΕΕ όσο και από το νέο ΕΣΠΑ και το πλεόνασμα, και μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να κλείσουν οι πληγές και να επανέλθει η περιοχή και η οικονομία της στην κανονικότητα, θυμίζοντας ότι επηρεάζει σημαντικά τόσο τον πληθωρισμό όσο και την επάρκεια προϊόντων.

Τεχνικά, η Αγορά κάνει τη μεγαλύτερη διόρθωση του έτους, θυμίζοντας παρόλα αυτά ότι ακόμα ο ΓΔ καταγράφει κέρδη της τάξεως του 30%.

Το πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχουν τίτλοι οι οποίοι έχουν διαφορετική συμπεριφορά από τη συνολική εικόνα, με κάποιες μετοχές να έχουν δώσει αγοραστικά σήματα και τον ΟΤΕ να βοηθάει σημαντικά τον ΓΔ με την αντίδρασή του.

Μένει να δούμε αν ο μήνας που κλείνει στο τέλος της εβδομάδας, καταφέρει να μαζέψει μέρος των απωλειών και να κλείσει πάνω από τις 1235 μονάδες. Η κοντινότερη σημαντική αντίσταση είναι στις 1245 μονάδες.

Από την άλλη, η καλή εικόνα τόσο της Οικονομίας, όσο και των Εταιρειών δεν έχει αλλάξει, με τις Ελληνικές μετοχές να χαρακτηρίζονται φτηνές.

Η ανάπτυξη το 2023 φαίνεται να κλείνει με σημαντική άνοδο, παρόλη τη δύσκολη περίοδο υψηλών επιτοκίων και όλα δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι ακόμα μία καλή χρονιά.

Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους ότι η Αγορά απλά βιώνει μία ανάπαυλα, πριν συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

Να σημειωθεί ότι μετά από χρόνια και με εξαίρεση τις ΑΕΕΑΠ και κάποιες Ιδιωτικές τοποθετήσεις στην ΕΝ.Α. έχουμε το πρώτο μεγάλο ΙPO, αυτό της OPTIMA.

Δεν θυμόμαστε στον αιώνα που διανύουμε εισαγωγή Τράπεζας στο Χρηματιστήριο, παρά μόνο διασώσεις.

Η αποτίμηση φαίνεται να είναι στο 1,1 του BV, δίκαιο αρκετά για μία τέτοιου είδους εισαγωγή.

Το παράδοξο είναι ότι το ταμπλώ προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες αποτιμήσεις στον Τραπεζικό κλάδο, που φτάνουν και το 0,50 του BV στην περίπτωση της ΑΛΦΑ, με την διαφορά ότι αυτή δεν έχει μηδενικά “βαρίδια” πάνω της.

Η υπερκάλυψη φαίνεται να είναι σίγουρη και μένει να δούμε το μέγεθος της. Μην ξεχνάμε ότι ο Τραπεζικός έχει γίνει και πάλι οδηγός στην Αγορά. Το 973 – 975 είναι πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης, ενώ μία επιβεβαιωμένη κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στην ζώνη του 999 που είναι και το ημερήσιο ‘stop’. Το 933 σε κάθε περίπτωση σημαντική στήριξη.”

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Μην ξεχάσετε να μπείτε στην κοινότητά μας!

Πατήστε ΕΔΩ


Άλλες δημοσιεύσεις:

Επιστροφή στον Οικονομικό Τύπο